İzmir Ekonomisine Mermer Dopingi



Sektöründe dünyadaki en büyük fuarlardan biri olan Mermer Fuarı, sadece katılan firmalara değil İzmir’e de ekonomik kriz ortamında katkıda bulunacak. İzmir’de otellerdeki rezervasyonlar yüzde yüze dayandı.

Marble2010 - 16. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 24-27 Mart 2010 tarihleri arasında İzmir Kültürpark’ta düzenlenecek. Geçen yıl 112 firmanın yer aldığı fuara bu yıl bin 146 firma katılacak. Bu yılki fuara başta İtalya olmak üzere Hindistan ve Çin’den önemli katılımcılar gelecek. Fuar kapsamında İzmir’deki otellerde rezervasyonların yüzde yüze yaklaştığı belirtildi. Kente kriz ortamında ekonomik katkı sağlayan “mermer bayramı’ndan restoranlar, kafeler, barlar, taksiciler, çiçekçiler, halıcılar, sucular, manken ajansları dahil onlarca sektör kazanç elde edecek. Geçen yıl düzenlenen fuarı 51 bin 560 kişi ziyaret etmiş, fuarın kente katkısı 70 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yıl bu rakamların aşılması hedefleniyor.

İZFAŞ’a teşekkür

İzmir’deki fuarların ‘fuar otelleri’ yarattığını belirten Anemon Fuar Oteli Müdürü İlker Özyılmaz, şu anda doluluk oranlarının yüzde 99’a ulaştığını, sadece kıramayacakları müşterileri için birkaç oda ayırdıklarını belirterek, “Bizimle birlikte diğer oteller de durum farklı değil. Yılın büyük bölümü doluluk ortalamamız yüzde 70’lerden aşığıya düşmüyor. Gelin ve damatlık fuarında bu oran yüzde 80’i aştı. Bunda neredeyse haftada bir düzenlenen fuarlar etkili oluyor. Fakat Marble’da durum biraz daha farklı. Rezervasyonlar aylar öncesinden yapıldı. Geçen yıl da aynıydı. Fuarları düzenleyen İZFAŞ’a otelciler olarak ne kadar teşekkür etsek azdır” diye konuştu.

Fuar otelleri var

Anemon Fuar Oteli Müdürü İlker Özyılmaz, İzmir’deki fuarların ‘fuar otelleri’ yarattığını belirttirken, taksiciler de fuarda umutlu olduklarını söyledi. Bu yıl 16’ıncısı düzenlenecek Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda sergilenecek 11 bin ton doğaltaş fuara dev TIR’larla getirilmeye ve sergilenecekleri alanlara indirilmeye başlandı. Kültürpark’ta sergilenen binlerce ton taş, ‘taş devrini’ aratmayacak görüntüler oluştu. Tonlarca ağırlığındaki taşları dev araçlar, güçlükle yerleştirdi.