İzmir Kent Müzesi 'Avrupa'ya Açılıyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) tarafından hazırlanan çalışma, Avrupa Birliği projesi kapsamında kabul edildi. APİKAM’ın 'Türkiye Kültürlerarası Diyalog - Müzeler Hibe Programı'na yaptığı başvurunun kabul edilmesi, kent müzeciliğinin gelişiminde önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Türkiye’de müzecilik ve APİKAM özelinde kent müzeciliğinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan 'Kent müzeciliği üzerine üç taraflı işbirliği' adlı proje 10 ay sürecek. Bu çerçevede Bologna Sanayi Mirası Müzesi (İtalya), Lizbon Kent Müzesi (Portekiz), Bologna Şehir Müzesi Kurumu (İtalya), Londra Müzesi (İngiltere) ve Amsterdam Tarih Müzesi (Hollanda) ile yapılacak karşılıklı ziyaret ve bilgi aktarımı ile İzmir’i Avrupa standartlarında bir müzeciliğe kavuşturmak amaçlanıyor. AB projesinin paydaşları arasında ICOM (Müzeler Uluslararası Konseyi) Ulusal Komitesi ve CAMOC (Müzelerin Etkinlik ve Koleksiyonları Uluslararası Komitesi) Ulusal Üyeleri ile gerçekleşecek olan çalıştayın yapılacağı ülkenin önde gelen kent müzeleri ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer alacak.



Yurtdışında İzmir sergisi
 
Liderliğini APİKAM’ın, koordinatörlüğünü APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir’in yapacağı proje kapsamında karşılıklı sergiler de düzenlenecek. Lizbon ve Bologna’nın tanıtımı konulu sergiler altı ay boyunca APİKAM’da halka açılırken, İzmir kentine ait sergi de Lizbon ve Bologna’da görülebilecek. İzmir’in Avrupa’nın iki önemli kentinde altı ay sürecek bir sergiyle tanıtılması, EXPO 2020 adaylık sürecinde büyük avantaj sağlayacak.

Ayrıca proje kapsamında müzenin daha geniş kitlelere ulaşması ve tarih bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla, 'İzmir ve Müze' konulu eğitim çalışmaları da yapılacak ve her yaş grubunun müzecilik konusunda dikkati çekilecek. Kasım 2011- Eylül 2012 tarihleri arasında devam edecek projenin sonunda yapılacak 'Türkiye’de Kent Müzeciliği' konulu rapor ile projenin somut verilerine ulaşılabilecek. Hazırlanacak rapor, 7 yıl süre ile aktif kalacak ve internet siteleri aracılığıyla herkesin erişimine açık olacak. Yine internet üzerinde açılacak forumlarla farklı kesimlerin görüş ve değerlendirmeleri izlenebilecek.