''İzmir, Kişi Başına En Fazla Elektrik Tüketen İl''



Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen, İzmir'in kişi başına en fazla elektrik tüketen il, kentteki kayıp kaçak oranının ise yüzde 6,32 olduğunu söyledi.

Gülşen, EMO İzmir Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, oda olarak hazırladıkları enerji raporu hakkında bilgi verdi.

Türkiye enerji sektörünün 2020 yılına kadar 120 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu, bunun her yıl 8 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini belirten Gülşen, devletin finansmanı özel sektörden beklediğini kaydetti.

Türkiye'deki enerji fiyatlarının diğer ülkelerden çok yüksek olduğunu ileri süren Gülşen, enerjide dışa bağımlılığın oluştuğunu, bu haliyle teknolojide ve üretimde Türkiye'nin lider ülke olmasının bir hayal olacağını öne sürdü.

Türkiye'de 48 bin megavatlık rüzgar, güneş ve hidrolik enerji kaynağının bulunduğunu, yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Gülşen, ''Yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesine paralel olarak iletim sisteminin güçlendirilmesinin de ele alınması şart. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası yetersizdir'' dedi.

Ege'de elektrik tüketimi

İzmir, Manisa, Aydın illerindeki elektrik üretimi ve tüketimi sonuçları hakkında da bilgi veren Gülşen şöyle konuştu:

''İzmir, Aydın ve Manisa illerinde 2009 yılı ile 2010 yılları arasında puant yüklerde ve elektrik tüketim değerlerinde artış görülmektedir. İzmir'de yüzde 5.43, Aydın'da yüzde 8.66, Manisa'da ise yüzde 12.50 oranında artış hesaplanmıştır.

Bölgemizin, 326 milyon 966 bin megavatlık hidrolik kaynaklardan üretilen enerjisiyle su fakiri bir bölge olduğu söylenebilir. Ancak sevindiren bir gelişme 1 milyar 65 milyon megavatlık rüzgar enerjisi ve 545 milyon 656 bin megavatlık jeotermal enerji üretimine yönelik verilerdir. Bölgemizin rüzgar ve jeotermal potansiyelinin yanı sıra güneş potansiyelinin de azami ölçülerde kullanılması ve kullanımının özendirilmesi önemlidir.

İzmir kişi başına en fazla elektrik tüketen il. Kentteki kayıp kaçak oranı yüzde 6,32 olarak belirtiliyor.''