İzmir Körfezi Hâlâ Tehdit Altında

Türkiye’nin en büyük doğal körfezi olan İzmir Körfezi, Büyük Kanal Projesi’nin 2001 yılında aktif hale gelmesiyle iyileşme sürecine girdi. Ancak son günlerde Körfez’de kirlilik göze çarpmaya başladı.

Yeniden kirlenmeye başlayan Körfez için İzmir Büyükşehir Belediyesi alarma geçti. İlk aşamada bazı fabrika atıklarının yeniden dereler aracılığıyla Körfeze ulaştığı belirlenirken, bunlara karşı etkin önlem çalışmaları başlatıldı.

Körfez’de Büyük Kanal Projesi’nden bu yana körfez kirliliğini test etmek amacıyla analizler yaptıklarını söyleyen Deniz Bilimleri Enstitüsü Bölüm Başkanı Bülent Cihangir, “Suda görülen belirgin gelişme son 1 ayda berraklığında düşme olsa bile genel iyileşme eğilimi devam ediyor. İç Körfez’de besin yoluyla balıklara geçen bu zehirli maddelerin etki dereceleri öyle bir günde, iki günde ortaya çıkacak şeyler değil. Kanser vakaları daha uzun zaman diliminde ortaya çıkar bu nedenle iç Körfez’de bir risk mevcut” diye konuştu.

Büyük Kanal Projesi’nin aktif hale geçmesinden sonra denizin berraklığının geri gelmesi ve kötü kokuların büyük ölçüde giderilmesiyle vatandaşlar, uyarılara aldırmadan Körfez’den balık yemeye devam ediyor.

Körfez’de balık tutmaya devam eden Asım Çoban, “Bu konuda halk da bilinçli değil. Bence rahatlıkla yenebilir. Şu anda son derece temiz. Ben hem tutuyorum, hem de yiyorum tabi ki. Körfez’deki tamizlikten yararlanmak istiyoruz” derken; uzman uyarılarına kulak veren vatandaşlar, Körfez’den sadece zevk için balık tutmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre, Körfez’in tam anlamıyla iyileşip vatandaşların yararlanabileceği hale gelmesi için en az 10 yıl geçmesi gerekiyor.