İzmir Kuş Cenneti Özelleştiriliyor



Türkiye’de bulunan 455 kuş türünden 235’ini barındıran İzmir Kuş Cenneti’ni de kapsayan Çamaltı Tuzlası’nı 27 yıllığına kiralamak için çalışmalar başladı. Tekel’e ait Kaldırım, Kayacık ve Yavşan tuzlalarının satışından sonra Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İzmir Kuş Cenneti’nin de içinde bulunduğu Çamaltı Tuzlası’nı 27 yıllığına kiralamak için çalışmalara başladı.

Ancak uzmanlar, özelleştirme konusunda endişeli. Uzmanlar, Çamaltı Tuzlası’na talip olacak şirketlerin, tuz üretimine öncelik vererek buradaki ekolojik sisteme zarar vermesi olasılığı üzerinde duruyor.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Burayı aldıklarında bir yıl çalıştırıp ertesi yıl ‘Ben geçen sene zarar ettim, şu bölgelere su basmayacağım’ deme lüksleri yok. Çünkü Çamaltı Tuzlası içinde kuş cenneti alanı yapay olarak elde edilmiş bir sulak alandır. Böyle olunca da flamingoların üreme alanı kaybolmuş oluyor. Kaldı ki, bu kuş Tuz Gölü ve Çamaltı Tuzlası’nda ürüyor. Bu olumsuzluklar, bırakın bilim çevrelerini, AB’ye girme sürecinde Türkiye’yi de güç durumda bırakır” dedi.

Türkiye’de bulunan 455 kuş türünden 235’ini barındıran İzmir Kuş Cenneti’ni de kapsayan Çamaltı Tuzlası, soyu tükenmekte olan pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

ÖİB’in önümüzdeki günlerde kiralama şartnamesini yayınlayarak ihaleye çıkması bekleniyor.