İzmir Kuş Cenneti'nde Sit Kararları Uygulanmıyor



Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 1. derecede doğal sit alanı ilan edilen İzmir Kuş Cenneti'ndeki sit kararlarının acilen uygulanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Sıkı, yaptığı yazılı açıklamada, kuşların sahip olduğu yasal hakların uygulamaya geçirilmesi için ''adalet istediğini'' ifade etti.

İzmir Kuş Cenneti'ndeki koruma kararlarını uygulayamayan yetkililer hakkında da soruşturma açılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile Menemen Cumhuriyet Savcılığını göreve davet ettiğini ifade eden Sıkı, şunları kaydetti:

''Esas görevi kuşların sahip olduğu hakları korumak ve kollamak olan yetkililer, ne yazık ki yasaların emrettiği işleri yapmamaktadır. Aksine karikatür ve öykü yarışması düzenleyerek kamuoyuna şirin görünmenin gayreti içindedirler.''

Gediz Deltası'nda yer alan İzmir Kuş Cenneti için bugüne kadar alınan sit kararlarının İzmir Valiliği, Menemen Kaymakamlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Kuşcenneti Koruma ve Geliştirme Birliği yöneticilerince takip edilmediğini savunan Sıkı, bölgede yaban hayata ve bitki örtüsüne zarar veren başıboş hayvan sürüsü ile Homa ve Kırdeniz dalyanındaki balıkçı çardaklarının sayılarının gün geçtikçe arttığını iddia etti.

Prof. Dr. Sıkı, sulak alanları kurutmakla tanınan okaliptüs ağaçlarının kesilmesi kararının üzerinden 5 yıl geçtiği halde Koruma Kurulu Kararı'nın İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce yerine getirilmediğini savundu.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, her türlü kuşun çarparak ölmesine neden olan yüksek gerilim hatlarının yer altına alınması çalışmalarının da 11 yıldır yapılmadığını vurguladı. (AA)