İzmir Limanı İçin 80 ortak

İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi ihalesine katılmak üzere İzmirli 80'e yakın işadamı bir araya gelerek, 250 milyon dolar özsermayeli "Alsancak Liman İşletmeleri A.Ş.'yi kuruyor..
Şirketin kamuoyuna tanıtımı amacıyla Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, Arkas İcra Kurulu üyesi Önder Türkkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ve Batıçim Murahhas Azası Tufan Ünal'ın katılımıyla, Kültürpark Tenis Kulübü'nde basın toplantısı düzenlendi. Özelleştirme sürecindeki İzmir Limanı'nı İzmirli sanayici ve işadamları olarak almak üzere bir süredir çalışma yürüttüklerine dikkati çeken Ertan, KİPA benzeri bir yapılanmayla çok ortaklı girişim oluşturduklarını kaydetti.

İzmir'de ilk kez bu miktarda bir sermayenin bir araya getirildiğini kaydeden Ertan, Arkas'ın bu birleşmede önemli bir faktör olduğunu söyledi. İzmir Limanı'nı İzmirli işadamları olarak işletmeyi çok arzu ettiklerini belirten Şinasi Ertan, hiçbir ortağın yüzde 25'i geçmeyeceği hisse yapısı kurduklarını anlattı. Kurucu ortakların şirkete en az 1 milyon dolar ile katılabildiğini ve yönetim kurulunda temsil edildiğini bildiren Ertan, ortak sayısını 200'e kadar çıkarabileceklerini ifade etti, ortakların eşit haklara sahip olacağını ve kurucu ortakların imtiyazlı kâr payı almayacağını bildirdi. Ertan, KİPA modelinde yaşanan sıkıntıların bu şirkette yaşanmayacağını anlattı.
Ertan, "Şimdiye kadar ortaklardan 200 milyon dolarlık taahhütname imzası aldık. Gelecek hafta 250 milyon dolarlık taahhüt alarak şirketi resmen kuracağız. Hiçbir grubun çoğunluk payının olmamasına büyük önem vereceğiz" dedi. "Mersin Limanı özelleştirmesinin İzmir Limanı'nın fiyatını artırdığı" yönündeki hatırlatmaya karşılık Ertan, iki liman arasında kıyaslamanın doğru olmadığını savundu.