İzmir Limanı’nda Danıştay Görüşü Bekleniyor

İzmir Limanı ihalesi sözleşmesi, taraflar arasında paraflandı ve sözleşme Temmuz ayı içinde Danıştay’a sunuldu. Gözler 1. Daire’de bulunan imtiyaz sözleşmesine çevrilirken, Danıştay görüşünü takiben Özelleştirme İdaresi, alıcı ve Devlet Demiryolları (TCDD) arasında sözleşme imzalanacak ve İzmir limanı 49 yıl süreyle alıcının işletimine verilecek. Danıştay, Anayasa gereği 90 gün içinde görüşünü bildiriyor.

İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-EİB (Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş) Ortak Girişim Grubu (OGG) vermişti.

Ege Bölgesinin tarım ve endüstri limanı olan İzmir, aynı zamanda Türkiye’nin en önemli ihracat limanı kabul ediliyor. Limanda her türlü yüke hizmet verilirken, liman demiryolu ve karayolu şebekesi ile bağlantılı bulunuyor.

BANDIRMA LİMANI ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA
Öte yandan Danıştay 13. Dairesi, TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait bazı limanların özelleştirme programına alınmasına ve özelleştirme yönteminin belirlenmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) karanının Bandırma Limanı’na ilişkin kısmının iptal istemini reddeden yerel mahkeme kararını onadı.