İzmir Limanı’nın Yenilenmesi Şart



Türk bankacılık sektörüne yön veren isimler, yönetim kurulu toplantısı için geldikleri İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Konu, limandı...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyeleri, altı ayda bir gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısını yapmak üzere, İzmir Ticaret Odası’nın davetlisi olarak geldikleri İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu da ziyaret etti.

Bankacıların gözde kenti

Birlik Başkanı, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılar olarak İzmir’in ticari yaşama bakışının, kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Özince, İktisat Kongresi’ne atıfta bulunarak  “Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin felsefesinin temeli burada atıldı. Günümüzde de ülkedeki kısıtlara karşın mevcut borsalardan sonra İzmir’de Vadeli İşlemler Borsası (VOB) kuruldu. Bu bile ticarete, yaşama bakışa çok iyi bir örnektir” dedi. Özince, İzmirlilerin, mevduatından fazla kredi kullanmayan ender kentlerden biri olduğunu da kaydetti, “Burası, banka şubelerinin ve çalışanlarının en çok gelmek istediği, gelince de ayrılmak  istemediği bir kent” diye konuştu.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Halil Eroğlu ise Alsancak Limanı’nın kent için çok önemli olduğunu söyledi. Kente büyük katkı sağlayacak limanın özelleştirme ihalesinin sonuçlandırılamamasına üzüldüklerini belirten Eroğlu, kentteki turizm ve ticaretin gelişmesinin limana bağlı olduğunu ifade etti.

Başkan Aziz Kocaoğlu, Alsancak Limanı için yeni ihalenin beklenmesi durumunda limanın değerinin düşeceğini, bu nedenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a yatırım yapılması talebinde bulunduklarını dile getirdi. Bakan Yıldırım’ın, talebe olumlu yaklaştığını, üçüncü nesil gemilerin limana yanaşması ve kapasite artışı için 300 milyon dolarlık yatırım hazırlığına başladığını belirtti. Kocaoğlu “Yatırım yapılmazsa faaliyetler daha da düşecek. Acilen yenilenmesi, tevsii yapılması şart” dedi.

‘Kruvaziyer limanı olabilir’

Kruvaziyer limanının, mevcut limandan ayrı bir yere yapılması önerilerinin de düşünülebileceğini kaydeden Kocaoğlu, “Ancak önerilen bir tek İnciraltı var. Burada mevcut plajımız var. Kararı; hükümetin ilgili kurumları, meslek odaları ve biz ortaklaşa vermeliyiz” diye konuştu.