İzmir Listede Yok



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a Hükümet’ten 2.2 milyar dolarlık jest geldi.

Ulaştırma Bakanlığı, yılan hikayesine dönen Ankara Metrosu ile İkitelli metro projesini devraldı. İnşaatlar Bakanlık kanalıyla yapılacak ve işletmeleri yine belediyelere verilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararla; hükümet, Ankara Metrosu için 1.5 milyar dolar, İkitelli Metrosu için de 700 milyon dolar harcayacak.

Ankara metrosunun kalan kısmının 1.5 milyar dolar olduğu, bugüne kadar harcanan tutarın ise 700 - 800 milyon lira civarında olduğu açıklanmıştı.

Vatan gazetesinin haberine göre; Ulaştırma Bakanlığı, inşaatları tamamlanan metroları, işletmeleri için ilgili büyükşehir belediyelerine devredecek. Belediyeler, işletme gelirlerinin yüzde 15’ini Hazine’ye aktaracak. Hazine, Ulaştırma Bakanlığı’nın inşaat için kullandığı kaynağın karşılanmasının ardından gelirden kesintiye son verecek.

Bu kararda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlığa devretmek istediği Üçyol-Üçkuyular ile Bornova-Evka-3 metro inşaatları yer almadı.

İzmir metrosunun devralınmaması için hiç bir neden yok

Belediyelerin bitiremediği yüksek tutarlı metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı’nın devralıp bitirmesine ilişkin yasa hükmü 2009 yılında TBMM’de kabul edilen bir Torba Kanun’a eklenmişti. Bu hüküm sadece İstanbul ve Ankara metrolarını kapsamıyor. Bununla birlikte Bakanlık hangi metro inşaatını devralacağını ‘gerekli görülmesi halinde’ değerlendiriyor.

İzmir metrosunun da devralınmaması için herhangi bir neden bulunmuyordu. Başbakan Erdoğan’ın imzaladığı Bakanlar Kurulu kararıyla, Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü üzerinden, İstanbul’da Bağcılar-Mahmutbey-İkitelli-Olimpiyat Köyü arasındaki 15.9 kilometrelik inşaatı devralıyor. Bu hattın tamamlanması için 700 milyon dolar harcanacak.

İstanbul’da inşa edilen diğer hatların yapımının da Bakanlık tarafından sırayla üstlenilebileceği belirtildi.