İzmir Mermerin Merkezi Olacak



Türkiye'nin en büyük uluslararası ihtisas fuarı olan ve bu yıl 9'uncu kez düzenlenen "Uluslararası Mermer, Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı" (MARBLE 2003) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katıldığı törenle açıldı. 3-6 Nisan tarihleri arasında açık kalacak fuara, 445'i yerli, 208'i yabancı 653 firma katıldı.
İzmir'i Türkiye'nin mermer merkezi yapmayı planladıklarını söyleyen Güler, ''Bununla ilgili çalışma yapmamız lazım. Burada sadece Türk mermerlerini değil, başka ülkelerin de ürünlerini getirerek gerçek anlamda bir yarış sağlamamız gerekiyor'' dedi.

Türkiye marka olacak
Mermer ve doğaltaşı yeraltı zenginliklerinin kralı olarak niteleyen Güler, tüm yeraltı zenginliklerini ülkenin hizmetine açacaklarını kaydetti. Altın ve bor madenlerini de mermerle yarıştırıp günışığına çıkaracaklarını ifade eden Güler, şöyle konuştu:
"Mermer sektöründe Türk mermerini dünya piyasasında bir marka haline gelmesini diliyoruz. Bizim mermerimizin diğer ülkelerin ürettiği mermerlerden farklı olduğunu biliyoruz. İlerki aşamada İzmir'i ülkenin mermer merkezi olarak düşünüyoruz."
Yatırımcının önündeki en büyük engel olan Maden Yasası'nı güncelleştirip önemli bir adım atmak istediklerini de bildiren Güler, şöyle devam etti: "Ruhsat için 10 ayrı bakanlığa bağlı 22 kurumdan onay alınması gerekiyor. Yapılacak düzenleme ile tek bakanlıkla ruhsat işi 1 ayda bitecek şekilde olacak. Yeraltında atıl duran kaynaklardan yararlanma seferberliği başlatıp ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız. İşin içinde heyecan ve samimiyet olunca başarı kendiliğinden gelecektir. Acil Eylem Planı'nda da belirtildiği gibi mermer ihracatı içindeki ham blok ihracatı azaltılarak katma değeri yüksek mermer ihracatı teşvik edilecek. 3 yıl içinde de ihracatı 1 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz."

İsmi değiştirilecek
Bakanlığın ismini "Ulusal Kaynaklar Bakanlığı" olarak değiştireceklerini sözlerine ekleyen Güler, "Türkiye, madencilikte adı geçen 132 ülke arasında üretim değeri itibariyle 28'inci, üretilen madenlerin sayısı itibariyle de 10'uncu sırada bulunuyor. Bugün ülkemizde 53 mineral ve madenin üretimi yapılıyor. Bu sektör 120 bin kişiye istihdam imkanı sağlıyor" dedi.

VALİ GÖKSU: Fuar kenti olacağız
İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, İzmir'in fuarcılık alanında da iddialı olduğunu söyledi. İzmir'in geçtiğimiz 1 aylık dönemde önce ayakkabı, ardından da mermer ve doğaltaş fuarına imza attığına dikkat çeken Göksu, şöyle konuştu: "İzmir'i fuar ve kongreler merkezi yapmak mümkün. Almanya sadece fuarcılık sektöründen yılda 50 milyar dolar gelir sağlıyor. İzmir'de Kültürpark'la sınırlı kalmayıp yeni fuar alanları oluşturacağız. 684 milyon dolarlık maden ihracatının yüzde 40'lık bölümünü mermer ve doğaltaş oluşturuyor. Toplam ihracatta bu rakamın yüzde 50'ye yakın kısmı Ege'den gerçekleştiriliyor. İzmir'e en kısa sürede içinde ar-ge çalışmalarının da yapılabileceği bir ihtisas sitesi kurmak gerekiyor."

BAŞKAN PİRİŞTİNA: Türkiye'nin penceresiyiz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina da, İzmir Fuarı'nın kentin ve Türkiye'nin Batı'ya açılan penceresi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "İZFAŞ, ihtisas fuarlarına büyük önem veriyor. Bu gelişme, fuar alanında fiziki düzenlemeler yapma gerekliliğini ortaya koymuştur. Eldeki mevcut projede birtakım düzenlemeler yaptık. Sergi alanlarını daha hafif yapı elemanlarıyla yapma konusunda kendimize hedef koyduk. Fuara kadar bu çalışmanın önemli kısmını tamamlayacağız. Gelecek yıl yapılacak ihtisas fuarları hak ettiği sergi alanlarına kavuşacak."