İzmir, Metro Ağı ile Örülecek



İzmir ulaşımına soluk getirecek çalışmalar hız kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut metro hattını 5 kilometre daha uzatarak Üçyol’dan Üçkuyular’a uzatacak çalışmalara hız verdi. Şubat ayında ihalesine çıkılacak olan Üçyol-Üçkuyular hattının temelinin ise Nisan ayında atılması planlanıyor. Bu hat projelendirilirken, metronun Üçyol’dan, Bozyaka SSK üzerinden Buca’ya, Üçkuyular’dan da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne uzatılmasını sağlayacak planlamalar da yapıldı.




Mevcut hattın Ege Üniversitesi Hastanesi’nden Bornova Merkez ve Otogara kadar uzamasını sağlayacak proje ihalesine de çıkıldı.


6 İSTASYON VE YAYA GEÇİTLERİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu ulaşımında hızlı, rahat ve konforlu ulaşım olanağı sağlayan metro ağını genişletmek için çalışmalarına hız verdi. 2005’in Şubat ayında yapılacak ihaleyi takiben Nisan ayında temelinin atılması planlanan Üçyol-Üçkuyular hattının 660 günlük iş süresinin sonunda hizmete alınması planlanıyor. 5 kilometrelik hatta, Fahrettin Altay, Güzelyalı, Poligon, Göztepe, Hatay ve Bahçelievler olmak üzere toplam 6 istasyon inşa edilecek.

Uygulanacak proje uyarınca istasyonların bulunduğu alanlar çift fonksiyonlu olacak; zeminde istasyon peronları bulunurken, onun üstünde gişeler yer alacak. Gişelerin bulunduğu alanlar yaya yer altı geçidi olarak da kullanılacak.

Böylece, İnönü Caddesi üzerinde 6 noktada yaya alt geçidi kazanılarak, karşıdan karşıya geçişler yayalar açısından daha rahat ve güvenli olacak, trafik akışında da rahatlama sağlanacak.

SAĞLIK VE KÜLTÜR MERKEZLERİ BİRLEŞECEK

Öte yandan, Üçkuyular-Üçyol hattı projelendirilirken, metronun Balçova-Narlıdere ile Buca’ya da ulaştırılmasına olanak sağlayacak planlar yapıldı. Balçova-Narlıdere hattında ilk etap olarak metronun Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ulaştırılması hedeflendi. Balçova Kavşağı, Kipa ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere 3 istasyonun yer alacağı yaklaşık 4 kilometrelik bu hattın yapımına ise Üçyol-Üçkuyular hattının hizmete alınmasının ardından başlanması planlanıyor.

Öte yandan Üçkuyular-Üçyol metro projesi hazırlanırken, Üçyol’dan Buca’ya gidiş olanağı sağlayacak projelendirme de yapıldı. İnşaat sırasında metronun Bozyaka SSK Hastanesi güzergahından Buca yönüne gidiş olanağı sağlayacak çalışma da yapılacak.

Üçyol – Buca güzergahının projelendirilmesi çalışmalarında; 8 kilometrelik hattın 8 istasyondan oluşması öngörülüyor. Bu istasyonların, “Üçyol, Bozyaka SSK Hastanesi, Cennetoğlu, Şirinyer, Buca Belediye, Buca Stad, Buca Koop ve Dokuz Eylül Üniversitesi” olması planlanıyor.

BORNOVA OTOGAR’A METRO

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut metronun Ege Üniversitesi Hastanesi’nden Bornova Merkez ve Otogara bağlantısını sağlamak amacıyla mühendislik hizmetleri alımı için de proje ihalesine çıktı. Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki metro son duraktan Bornova Hükümet Konağı önüne gidecek olan hattın uzunluğu 3.2 kilometre. Mevcut metronun Otogara bağlanması için ise iki farklı güzergah düşünülüyor.

Halkapınar Metro İstasyonu’ndan Kamil Tunca Bulvarı’nı izleyerek İzmir Otogar’ına ulaşacak ya yeni bir hat açılacak; veya Bornova metro son duraktan Ege Üniversitesi kampüsünü takiben otogar bağlantısı kurulacak.
Bu iki seçenekten hangisinin tercih edileceği, yapılacak proje fizibilite çalışmalarının ardından ‘verimlilik’ esasına göre belirlenecek.

İzmir metrosunun kent içindeki hatlarının yaygınlaştırılması ile, kentin farklı noktalarında bulunan sağlık, eğitim merkezleri ile kültürel aktivitelerin yoğunluklu olduğu kent merkezi, çağdaş ve konforlu ulaşım ağı ile birbirine bağlanmış olacak.