İzmir Metroyla Taşınacak



İzmir Metrosu, kentin ana arterlerine doğru genişliyor. Aliağa-Menderes hattı çerçevesinde yapılacak Karşıyaka tünelinin temeli bugün atılacak. Temel atma törenine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 'ın da katılacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplu ulaşımda karayolundan raylı sisteme doğru geçişin başladığını, 2009'da toplam 100 kilometrelik metro hattında günde 800 bin yolcu taşınacağını bildirdi. Kocaoğlu, toplu ulaşım sorununa köklü, kalıcı ve çağdaş çözüm üretmeye kararlı olduklarını, İzmir'e, Türkiye'deki en yaygın kent içi metro sistemini kazandıracaklarını belirtti. Mevcut 11.5 kilometre uzunluğundaki metro hattını 3 yıl içinde 100kilometre uzunluğa çıkaracaklarını kaydeden Kocaoğlu, "İzmir'i demir ağlarla örüyoruz. Kentte, metroyla konforlu ve süratli bir şekilde yolculuk yapan günlük yolcu sayısı 90 binden, 800 binlere çıkacak" dedi.

Ağ genişliyor
TCDD işbirliğiyle yürütülen Aliağa-Menderes raylı sistem projesinin de kentin sanayi ve ticaret bölgeleri ile yerleşim bölgelerini birbirine bağlayacağını belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Aliağa-Menderes raylı sistemi, kentin kuzey ve güney aksını en hızlı ve konforlu şekilde birleştirecek toplu ulaşım aracı olacak. Günde 550 bin yolcu taşınacak. Üçyol- Üçkuyular ve Bornova-Bornova Merkez metrolarının da devreye girmesiyle halen 90 bin kişi olan metro yolcu sayımız, 2009 yılında 800 binlere çıkacak. İzmir trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak bu yeni metro hatlarının devreye girmesiyle kentimiz ulaşımda çağ atlayacak."

Öte yandan büyükşehir belediyesi, bu projelerin yanı sıra metro ağının genişlemesi için çalışmalar yürütüyor. 11,5 kilomtrelik Üçyol-Bornova hattı 3 kilometre daha uzatılarak ilçe merkezine ulaşacak. Ayrıca, Halkapınar-Otogar için projenin hazırlandığı, Üçkuyular-DEÜ Hastanesi için hazırlanmakta olduğu, Üçyol-Buca hatti için de proje ihalesine çıkılacağı bildirildi.