İzmir Organize’de Satılık Fabrika Sayısı 150’yi Buldu



İzmir’de organize sanayi bölgelerinde 150’ye yakın fabrika nakit sıkıntısı ve sektör değiştirme gibi nedenlerle satışa çıkarıldı

İzmir bir taraftan yeni yatırımları şehre çekmeye çalışırken diğer taraftan da il genelindeki organize sanayi bölgelerinde yaklaşık 150 fabrika sessiz sedasız satılmayı bekliyor. Bazı sanayiciler sektörden çıkarken, bazıları sektör değiştiriyor, bazıları da nakit sıkıntısını aşmak için sattığı fabrikasında kiracı durumuna düşüyor. Satılık fabrikalara ise alıcı bulunamıyor.

Altyapısı uygun organize sanayi bölgeleri, serbest bölgesi ve limanı ile Türkiye’nin sanayi üretim üslerinden İzmir’de birçok fabrika satılığa çıktı. Türkiye’nin en yaygın emlak sitelerinden sadece birinde, İzmir’de aralarında değeri 10-15 milyon doları bulan fabrikaların da olduğu 132 fabrikanın alıcı beklediği belirlenirken, icradan ihale edilen ve İzmirli emlakçıların özel sitelerinde bulunan ilanlarla birlikte bu sayı 150’yi buluyor.

Likit sıkıntısı var

Sanayici ve emlak komisyoncuları, nakit sıkıntısı, sektör değiştirme ihtiyacından kaynaklı bu durumun yaşandığını belirtmekle kalmıyor, bazı sanayicilerin de üretimi terk ettiğine dikkat çekiyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, likidite sıkıntısı çekildiğini belirterek, sanayicinin bu nedenle fabrikasını satıp orada kiracı olarak üretimine devam ettiğini anlattı. Uğurtaş, “Kimisi bankaya leasing yapıp devam etmeye çalışıyor. Bizim bölgemizdeki bazı sanayiciler de buranın çok kıymetli olmasından kaynaklı fabrikasını satıp, başka yere fabrika yapıyor. Böylece cebinde de işletme sermayesi kalıyor” diye konuştu.

Yatırımcı yok

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli de satılık fabrika sayısının çok yüksek olduğunu belirterek, “Burada temel olan bir şey var. İzmir’e yatırımcı gelmiyor, bu kentte işbirlikleri maalesef geliştirilemiyor” diye konuştu. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, satılık işyeri ve fabrika piyasasında hareketlilik görüldüğüne dikkat çekerek “Arz çok, ama talep yok. Emlak komisyoncuları olarak özellikle yaz döneminde böyle bir hareketliliğin olacağını sanmıyoruz” dedi.

10 milyon TL üzeri 10 fabrika

Satılık fabrika ilanları ortalama 200 bin TL’den başlıyor, değeri 10 milyon TL’yi geçen 10’a yakın fabrika bulunuyor. Fabrikaların çok büyük kısmı emlak ofisleri aracılığı ile satılıyor. İzmir Torbalı’da 3, Bergama’da 1 ve Aliağa’da 1 tane olmak üzere icradan satılık fabrikalar da var. Emlakçıdan ve sahibinden satılık fabrikalar ise ağırlıklı olarak Kemalpaşa, Torbalı, Çiğli, Bornova, Menemen ve Buca’da yer alıyor.