İzmir’de 14 Jeotermal Kuyusu için ÇED Süreci Başladı



Çevre Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri mevkide, Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından 3220 hektarlık alanda 14 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için ÇED sürecinin başladığını duyurdu. Şirket, İzmir Valiliğine başvurarak ÇED Gerekli Değildir kararı almak üzere proje tanıtım dosyayı hazırladı.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; dosyada, jeotermal kuyularının açılacağı bölgenin bir kısmı tarım, bir kısmı orman bir kısmı da günübirlik turizm alanında yer alıyor. Hazırlanan ÇED dosyasında, “İlk aşamada gidilecek yöntem olan hak sahipleri ile anlaşma sağlanamaması durumunda 5686 sayılı ‘Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun 12. Maddesi doğrultusunda süreç yönetimi sağlanacaktır. Bu prensip çerçevesinde henüz arazi mülkiyeti alınmamış olan kuyu lokasyonları için alternatif alan olarak komşu parsellerin kullanımı söz konusu olabilecektir. Ayrıca bir noktada yapılacak jeotermal sondaj verileri bölgenin jeotermal kaynak açısından zengin rezervuara sahip alanları hakkında bilgi vermesi nedeniyle yine kuyu lokasyonlarında farklılık olabilecektir. Bu tür durumların yaşanması durumunda İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bilgi paylaşılarak yürürlükteki ÇED Yönetmeliği çerçevesinde gereklilikler yerine getirilecektir.” denildi.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu


Yerleşim yerlerine 50 metre mesafede
Proje dosyasında bazı sondaj losyonlarına 50 metreye yakın mesafede haneler bulunması dikkat çekti. Dosyada ayrıca “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu” hükümleri gereğince İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin de alınacağı bilgisi verildi.

Avukat Şehrazat Mercan, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Kadim zeytinliklerin olduğu yer. Yeni dikilmiş yerler değil. 3573 Sayılı Kanun, zeytinlik alanlara 3 km mesafede, toz-duman çıkartan tesislerin yapılmasını yasaklar. Bu sebeple bile sondaj kuyuların burada açılmaması ve herhangi bir ÇED kararı verilmemesi gerekir. ÇED sürecinin de hemen sonlandırılması gerekir. Bir yandan tarımı geliştireceğim diyorsun bir yandan zeytinlik alanlarda böyle dosya hazırlatıyorsun. Bu olmaz. Bu konuda mücadele edeceğiz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.