İzmir’de 33 Jeotermal Enerji Sahası İhaleye Çıkıyor



Ege’de yoğunlaşan jeotermal enerji santralleri, bölgeye zarar vermeye devam ediyor. Son olarak İzmir Valiliği, kentin 16 ilçesindeki 33 jeotermal enerji sahasını 14 Kasım’da kiraya vermek için ihaleye çıkaracağını bildirdi. Jeotermal aranacak 33 saha için toplam 4 milyon 902 bin 500 TL, işletme hakları devredilerek ruhsatlandırılacak mevcut 2 jeotermal sahası için ise 1 milyon 800 bin TL muhammen bedel belirlendi.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; 30 ilçenin 28’inden daha büyük olan ve şehrin yüzölçümünün yüzde 8’ine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama planı, bölge halkında büyük endişe yarattı. Söz konusu faaliyetin Ege Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin ve kestane gibi birçok ürünün geleceğini tehlikeye atacağı kaydedildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Yargıya taşıyacağız”
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, kararın İzmir için geri dönüşümü mümkün olmayacak kayıplara yol açacağını ifade etti: “Bu kadar geniş bir alanda jeotermal enerji arama planı yapılırken tarım ürünlerinin etkilenmemesi mümkün değildir. Ayrıca, jeotermal santralleri, bor ve hidrojen sülfür nedeniyle tarıma olduğu kadar insan sağlığına da ciddi zararlar vermektedir. Dolayısıyla bu tip kararlar, halkın ortak çıkarı esas alınarak ve gelecek nesillerin ihtiyaçları da gözetilerek kamusal bir anlayışla alınmalıdır. Valilik bu kararından acilen vazgeçmelidir. Tarım alanlarının zarar görmesi durumunda, Ziraat Mühendisleri Odası olarak, gerekli hukuki girişimlerde bulunarak, İzmir’deki jeotermal arama planı için dava açmayı düşünmekteyiz.”

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay ise bölgede JES kaynaklı çevresel kirlilik olduğunu belirterek yeni tesislere izin verilmesinin sorunun daha da büyümesine neden olacağına dikkat çekti.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak da, “JES’ler topraklarımızda ve sularımızda geriye dönüşü olmayan kirliliğe ve verimsizliğe neden olmaktadır.” diyerek, tarım arazilerinin JES üzerinden ranta kurban edilemeyecek kadar değerli olduğunu söyledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.