İzmir'de Çöpler Yeraltına Alınıyor



Aliağa Belediyesi çevre ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan, kenti daha çağdaş bir görünüme kavuşturacak yeni projeyi daha hayata geçiriyor. Aliağa Belediyesi cadde ve sokaklardaki çöp konteynerlerini yer altına alarak kent estetiği, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir çalışmaya imza attı. Şimdilik kentin 10 pilot noktasında denenen sistem beklenen sonuçları verirse yaygınlaştırılacak.

Çöpler yeraltına alınıyor

İlçeyi 10 ayrı bölgeye ayırarak 80 kişilik ekibiyle 3 Bin 500 çöp konteynırından günde yaklaşık 65 bin kilogram çöpü toplayarak kente nefes aldıran Aliağa Belediyesi Temizlik işleri ekipleri görüntü estetiğini bozan ve halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen çöp konteynerlerini geliştirilen özel hidrolik sistemle yer altına alıyor.

Uygulanan proje ile öncelikli olarak on ayrı pilot bölgede çöp toplama noktası belirlendi ve modern çöp depolama konteynerleri vatandaşın beğenisine sunuldu. İlçedeki katı atıkların daha planlı ve insan sağlığına uygun biçimde toplanmasını sağlamak amacıyla geliştirilen uygulama vatandaşların isteği doğrultusunda yaygınlaştırılacak.

Halk sağlığı ve kent estetiği

Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Aliağa’yı çağdaş bir görünüme kavuşturacak hizmetleri bir bir hayata geçirdiklerini belirterek, “Kent temizliği, halk sağlığı ve estetiği açısından önemli bir uygulamayı pilot olarak başlattık. Çöp konteynerlerini yeraltına alıyoruz. Koku, çirkin görüntü ve çeşitli sakıncaları ortadan kaldıracağız. Şimdilik 10 ayrı noktada pilot uygulamayla sistemi deniyoruz. Uygun olan cadde ve sokaklarda bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.

Yeraltında çöp uygulamasının faydaları

Çöplerin yerin altına alınmasının faydaları ise şöyle olacak:

“-Cadde ve Sokaklarda kent estetiğine uygun olmayan çöp görüntüleri ortadan kalkacak.

-Sinek ve benzeri haşerelerle mücadele kolaylaşacak.

-Sıcak havalarda oluşan çöp kokuları ortadan kalkacak.

-Yaklaşık 2 yıl ömrü olan yer üstü çöp konteynerleri yerine çöp konteyner sisteminin kullanım ömrü 6 yıla kadar çıkacak. Böylece tasarruf sağlanacak”

Sistem nasıl çalışacak?

Çöplerin yerin altına alınması ise şöyle gerçekleştirilecek:

“Konteynerler asansörlü sistemle yeraltına yerleştirilir. Vatandaşlar, zeminde bulunan pedala basarak çöp konteyner kapağını açacak ve çöpünü atacak. Belediye çöp toplama aracındaki hidrolik sistem ile çöp konteynerler yukarıya kaldırılarak çöpler araca toplanacak. Boş konteyner yine asansör sistemiyle yerine indirilerek vatandaşın kullanımına hazır olacak”