İzmir’de Doğalgaz Lisansı Kolin’in



EPDK’da yapılan ihalede, İzmir’de doğalgaz dağıtım lisans ihalesinde en düşük teklifi veren Kolin İnşaat kazandı. Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un iştiraki Bosphorus Gaz ise ihaleden çekildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tüketimi yaygınlaştırarak doğalgazdaki arz fazlalığının giderilmesi ve piyasanın serbestleştirilmesi amacıyla açtığı İzmir doğalgaz şehir içi dağıtımı ihalesinde en düşük teklifi 0.012 sent/kilowattsaat ile Kolin İnşaat verdi. EPDK’nın yaptığı 23. ihale olan İzmir bölgesinde oluşan fiyat, bugüne kadar yapılan ihalelerde oluşan en düşük rakam oldu. Daha önce en düşük fiyat Yalova dağıtım ihalesindeki 0.031 sent/kwh idi.

İhalede 11 teklif alındı. En düşük teklif veren 3 firma olan Kolin İnşaat, Cengiz ve Arsan arasında açık eksiltme usulüyle ihale devam etti. Cengiz İnşaat 0.028 sent, Arsan ise 0.034 sent teklif verirken bu firmalar açık eksiltme bölümünde rakamlarını revize etmediler.

250 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Kolin İnşaat’ın yönetim kurulu üyesi Celal Koloğlu, ihale için kurulacak şirkete Limak İnşaat ile Türkerler İnşaat’ın ortak olacaklarını söyledi.
Botaş’a ödenecek şebeke hattıyla birlikte ilk etapta 35 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirten Koloğlu, “Toplam yatırımımız 250 milyon dolar olacak. Ilıman iklime sahip İzmir’de asıl hedefimiz sanayi sektörü olacak” dedi. Koloğlu, ilk etapta doğalgazın Konak ve Karşıyaka ile sanayi bölgesine verilmesinin planlandığını bildirdi.
Türkiye’nin en büyük üçüncü ili olan İzmir’in şehir içi dağıtım ihalesine Rusya’nın önde gelen enerji şirketlerinden Gazprom da ilgi göstermişti ancak işadamı Ali Şen ile Hollandalı Ringiz ve Gazprom’un ortak olarak kurduğu Bosphorus Gaz Corporation, bugün yapılan ihalede kapalı tekliflerin alınmasının ardından en düşük teklif veren üç şirket arasında yer alamadığı için ihaleden elendi.

EPDK 8 Haziran 2004’te çıkılan İzmir lisansı ihalesinin kapsamını, Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda getirilen değişiklikler nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Tire Belediyesi’nin yeni mücavir alan sınırlarını içerecek şekilde değiştirmişti.
İzmir doğalgaz dağıtım lisans ihalesi için 21 şirket yeterlilik başvurusu yapmış ve bunların 14’ü yeterlilik almıştı. Bu şirketler Akfen, Aksa, Arsan, Bosphorus Gaz Corporation, Cengiz İnşaat, Dodaş, Çalık, Enerko, Fernas, Kolin İnşaat, Nida İnşaat, Palgaz, Polat ve Tekfen Doğalgaz oldu.