İzmir'de DTM Ayıbı...

İzmir'e prestij bina kazandırmak için 1998 yılında başlatılan ikiz kulelerden oluşacak DTM inşaatı kentin ortasında 'Utanç abidesi' olarak kaldı. DTM'nin kaderini Piriştina ile Yüksel Çakmur belirleyecek.

İzmir'de Güçbirliği ve EGS Holding ortaklığıyla Basmane'de yapılması planlanan ancak temeli atıldıktan sonra yargı engeline takılan Dünya Ticaret Merkezi, (DTM) kentin kanayan yarası olmaya devam ediyor.

EGS Bank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesinden sonra yüzde 50'si Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na geçen DTM'ne 24 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nce yeni imar planı hazırlanan projeye kaldığı yerden devam etmek isteyen Güçbirliği yetkilileri, karşılarında tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li eski başkanı Yüksel Çakmur'u buldu. Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Tuğrul Yemişçi, Çakmur ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ile Vali Yusuf Ziya Göksu'ya seslenerek, 'İzmir'in bağrına saplanmış hançeri çıkarın' çağrısında bulundu.

UTANÇ ÇUKURU

DTM arsasının DYP'li başkan Burhan Özfatura döneminde alındığını hatırlatan Yemişçi, 'Bir başkan döneminde belediyeden bu araziyi aldık. Ama mal 'ayıplı' çıktı. Şimdiki belediye de muhatabımız olmalı. Alsın malını, paramızı geri versin. Ya da merkezin yapılmasına karşı sürekli dava açan eski Başkan Yüksel Çakmur ile Piriştina uzlaşsın' dedi. Atılan temelin 'utanç çukuru' olarak kalmasına kenti yönetenlerin seyirci kalmaması gerektiğini anlatan Tuğrul Yemişçi, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu'yu da göreve çağırdı.

Yemişçi, 'Sayın Valimizin İzmir'in sorunlarının tartışıldığı toplantıda bu konu hiç gündeme gelmedi. Bu soruna vali ve belediye başkanının müdahil olması gerekir' dedi. Herşeyi yasalara uygun yaptıklarını iddia eden Yemişçi, buna rağmen sürekli engellendiklerini iddia etti.

Yemişçi, 'Son olarak biz, inşaatı durduran yargı kararında belirtilen gerekçeleri ortadan kaldıracak plan değişikliklerini yapıp, Konak Belediyesi'ne sunduk. Konak Belediye meclisi plan değişikliğini onaylayıp, Büyükşehir Belediyesi meclisine gönderdi; orası da onay verdi. Ama, eski Başkan Yüksel Çakmur ve arkadaşları bunu da yeterli görmeyip iptali için yine mahkemeye başvurdular. Artık canımıza tak etti. Alsın devlet üstüne otursun istiyorlar'diye konuştu.

Neler oldu?

- İzmirli işadamları 'Güçbirliği Holding' adı altında kurdukları şirket dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın da özendirmesi ile Basmane'deki eski garaj arazisini DTM kurmak için satın aldı.

- Şirket, arazide ikiz kulelerden oluşan, içinde alışveriş ve iş merkezi, sinema ile otoparkın bulunduğu bir proje hazırlığına girişti.

- Büyükşehir Belediyesi de İmar Planı'nda, alanda 100 bin metrekarelik inşaat iznine olanak tanıyan plan değişikliği yaptı.

- 1998'de DTM'nin temeli atıldı.

- Ancak, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ve meclis üyelerinden oluşan bir grup İzmir İdare Mahkemesi'nde inşaatın durdurulması ve imar planı değişikliğinin iptali için dava açtı. Yargı kararıyla DTM inşaatı durduruldu.

- EGS Bank'a el konulmasıyla bankanın ortak olduğu Güçbirliğe Holding'e ait DTM arazisinin yarısı da devletin eline geçti.

- Bu arada göreve gelen Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi ve Piriştina yargı kararları doğrultusunda inşaat alanını 100 bin metrekareden 99 bine, inşaat yoğunluğunu da yüzde 5'ten, yüzde 4.5'e düşüren yeni imar düzenlemesi yaptı. Güçbirliği Holding de projesini buna göre yeniden revize etti.

- Ancak, Çakmur ve arkadaşları yine itiraz ederek, imar değişikliğini yargıya götürdü.