İzmir'deki Arkas Konteyner Terminali Projesi Durduruldu



Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı, Arkas Holding'in İzmir Çamaltı Tuzlası'nda gerçekleştirmeyi planladığı 2 milyon TEU kapasiteli İzmir Konteyner Terminali Projesi'ni durdurdu.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne gönderilen konuya ilişkin yazıda projenin başlamadan durdurulduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu alan Türkiye'nin uluslararası ölçekte ekolojik işleyişini ve peyzaj bütünlüğünü korumayı taahhüt ettiği 9 uluslararası öneme sahip sulak alandan birisidir. Tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de alanın korunması için yasal mevzuat çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılmaktadır. Bakanlığımız mevcut mevzuata, kuruluş yasasına, iş tanımına ve çalışma programına aykırı hiçbir projeye geçmişte ılımlı yaklaşmamıştır, bugün de yaklaşmamaktadır, gelecekte de yaklaşmayacaktır.


Sürdürülebilir kullanımın sağlanabilmesi için etkili koruma kullanım dengesinin oluşturulmasının gerektiğine en az kurumunuz kadar vakıf olan bakanlığımız, sadece liman projesi değil, alanı tehdit edecek hiçbir çalışmaya izin vermeyecektir. Bu noktadan hareketle, 2004 Haziran ayında ÇED Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilmesi düşünülen her faaliyetin tabi olduğu ÇED İnceleme ve Değerlendirme sürecinde İzmir Konteyner Terminali de değerlendirilmiş ve bu toplantıda genel müdürlüğümüz adına yapılan itiraz neticesinde proje süreci başlamadan durdurulmuştur".

Açıklamada Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Gediz Deltası gibi ulusal bir değerin gelecek kuşaklara en sağlıklı şekilde aktarılabilmesi için büyük çaba gösterdiğine dikkat çekilerek, alanı tehdit edecek hiçbir faaliyete izin verilmediği bildirildi.