İzmir’deki Kampüs Davası AYM’ye Taşındı!



DHA'nın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile, İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne ait toplam büyüklüğü 22 hektar olan (220 dönüm) olan Güzelbahçe Yaka Mahallesindeki iki parsel “doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan" ve “tarımsal niteliği korunacak alan" olarak belirlendi. İEÜ'nin bu alanın üniversite kampüsü yapılması isteğiyle açtığı dava sonucunda, İzmir 1. İdare Mahkemesi “doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alanlar" ile ilgili kısmı iptal etti. Mahkeme, “tarımsal karakteri korunacak alanlar" ile ilgili davayı ise reddetti. İEÜ yönetimi böylece kampüs önündeki engelin kalktığını açıkladı. Ancak bu karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl 24 Ocak'da temyiz edildi. Dosya temyiz nedeni ile Danıştay'a gitti.

Çevreci avukatlar Murat Fatih Ülkü, Senih Özay ve muhasebeci Hakan Çağlar Ülkü doğal yapının bozulmaması gerektiğini belirtip “Bu konuyu İzmir'deki, hukukçular, meslek odaları, Baro, Şehir Plancıları, Ziraat Mühendisleri, Peysaj mimarları, çevreciler tartışmaladır. Biz, bu tartışmalara başlangıç olsun amacıyla, üç yurttaş, üç İzmirli olarak bu davaya, davalı İzmir Büyükşehir Belediyesi yanında katılmak için Danıştay'a başvuruyoruz" diye açıklama yaptı.

Avukatların ve muhasebecinin davaya müdahil olma taleplerini değerlendiren Danıştay, üç kişinin talebini reddetti. Davaya katılma hakları elinden alındığını belirten Avukatlar Murat Fatih Ülkü, Senih Özay ile muhasebeci Hakan Çağlar Ülkü, “Adil yargılanma hakkı" ve “Hak arama özgürlükleri" ihlal edildiği için, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Avukat Murat Fatih Ülkü, konunun, sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.