İzmir'deki Nükleer Kabus Bitiyor



DHA'nın haberine göre, Gaziemir’deki eski Aslan Avcı Kurşun Fabrikası arazisinde bulunan radyoaktif atıkların temizlenmesi çalışmalarına devam ediliyor. Radyoaktif temizliği, TAEK gözetim ve denetiminde mayıs ayı başından bu yana yürüten İzmirli firma Turanlar Çevre A.Ş.’nin Genel Müdürü Serhat Emanet, 24 saat devam eden çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını söyledi. Yapılan çalışmalar sonucunda risk düzeyinin yüksek olmadığının anlaşıldığını belirten Emanet, şöyle dedi:

"TAEK tarafından radyoaktif noktalar tespit edildi. Temizlik çalışmaları ekibimiz tarafından 24 saat durmadan devam ediyor. Diğer kimyasal kirlilik de önümüzdeki yıl ortalarına kadar temizlenecek."

Tespit edilen kirli materyallerin muhafaza altına alınması için fabrika arazisi içinde özel bir sistem kurduklarını kaydeden Serhat Emanet şunları söyledi:

"Yıl sonuna kadar araziyi tamamen radyo aktiviteden temizlemiş olacağız. Arazide bantlı taşıma sistemleri, farklı noktalarda radyasyon algılayıcı dedektörler kurduk. Sahanın etrafında koruma bariyerleri var. Bölgeyi kontrol altına aldık. Araziye yetkili kişiler dışında giriş çıkış yasaklandı. Personelimiz özel ekipmanlar ve kıyafetlerle bölgede temizlik çalışmalarını yürütüyor. Kirliliğin yüksek olduğu bölgeleri büyük oranda temizledik. Elde edilen atıkların, TAEK yetkililerinin refakatinde zırhlı konteyner ve özel araçlarla taşınarak yine TAEK tarafından bertaraf edilmesine başlandı. Aynı bölgede bulunan kimyasal atıkları da, benzer prosedürle, İzmit Atıkları ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’ye (İZAYDAŞ) ve SÜREKO’ya göndererek, temizlenmesini sağlıyoruz."

Günlük ölçümlemeler yapılıyor

Sahada birkaç noktada radyasyon alan algılayıcı dedektörler bulunduğunu, anlık olarak ölçümleme yapıldığını, bu verilerin TAEK’e ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne (ÇNAEM) aktarıldığını ve her personelin üzerinde ölçüm cihazı dozimetre olduğunu kaydeden Turanlar Çevre A.Ş. Genel Müdürü Serhat Emanet, bu verilerin TAEK ve ilgili kurumlar tarafından günlük olarak takip edildiğini ve herhangi bir hata oluşmasını engellemek için son derece titiz bir çalışma yapıldığını ekledi.

Aslan Avcı firması yetkilileri de kirliliğin tespit edilmesinden sonraki süreçte temizlik için birçok firmayla görüştüklerini ve Türkiye’de bu tür bir projeyi yürütebilecek ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan yetki alabilen firma olan Turanlar Çevre A.Ş. ile sözleşme imzalayarak temizleme çalışmalarına başlandığını belirtti.