İzmir'e Beş Büyük Yeni Yatırım



Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, kriz ortamında 4'ü uluslararası 5 şirketin bölgeye yatırım kararı aldığını söyledi. İlk aşamada yapılacak yatırım tutarının 25-30 milyon euroyu bulacağını belirten Tuncer, bu firmaların toplam 3 bin kişiye iş imkânı sağlayacağını açıkladı.

Bu firmalardan en önemlisinin dünyanın önde gelen otomotiv sanayi ürün, sistem ve parça üreticilerinden olan Amerikan Gates olduğunu ifade eden Tuncer, şirketin kriz nedeniyle dünya genelinde küçülme kararı aldığını, bu doğrultuda bazı sektör ve fabrikalarını birleştirmeyi planladığını dile getirdi. Tuncer, "Bu düşünceyle Avrupa'dan başlayarak Çin'e kadar olan bir alanda yatırım imkânlarını değerlendirdiler. Bu arada Türkiye onlara daha cazip geldi ve rotalarını Türkiye'ye çevirdiler. Türkiye'de Bursa ve Çorlu'daki serbest bölgeleri ve bizi incelediler. Ardından burada yatırım yapma kararı aldılar. Bazı tesislerini buraya kaydırabilirler. Burada otomotiv sektörüne yönelik piston ve motor gömleği üretecekler" dedi.
 
Personel eğitimi başlıyor

Gates'in muhtelif pazar ve üretim sahalarına yakınlığı nedeniyle ESBAŞ'ı tercih ettiğini anlatan Tuncer, "ESBAŞ'a yatırım kararı Gates'in krizle mücadele stratejisinin bir parçası olacak. Bölgede 25 bin metrekare alan üzerinde büyük bir tesis kuracaklar" diye konuştu. Tuncer, firmanın hemen yatırım yapmak istediğini ifade ederek 4 aya kadar inşaat çalışmalarının başlamasını beklediklerini söyledi. Tuncer, firmanın 2010 yılında üretime geçeceğini, istihdam edilecek personelin eğitimi için de bir bina kiraladığını ifade etti.

Gates'in dışında Keller-Vandacı ve Baykal Mobilya adlı 2 firmanın daha sıfırdan yatırım kararı aldığına dikkat çeken Tuncer, 2 firmanın ise mevcut işletmelerini büyütmeye yönelik yatırımlarının olduğunu söyledi. Kaya, "Bölgemizde faaliyet gösteren Kapadokya Tekstil, mevcut yatırımlarının yanında yeni bir yatırım kararı aldı. 22 bin metrekare alan üzerine yeni bir yatırım yapacak. Yaklaşık 200 kişiye iş imkânı yaratacak. Eldor'un da mevcut yatırımlarının yanında yeni yatırım planları var. Şu anda Eldor'da yaklaşık 600 kişi çalışıyor. Bu sayı yeni yatırım ile birlikte bini bulacak" dedi.
 
İstihdam 2010'da 20 bini aşacak

ESBAŞ'ta geçen yıl 7 firmanın mevcut yatırımlarına ilave yatırım yaptığını ve bir tanesinin de sıfırdan yatırım gerçekleştirdiğini anlatan Tuncer, 40 milyon euroyu aşan bu yatırımlarla 3 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Tuncer, "Şu anda bölgede 14 bin 500 kişi istihdam ediliyor. 2 yıl içinde yapılacak yatırımlarla bu oranın 20 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz" bilgisini verdi.
 
Yeni yasadaki Gelir Vergisi kararı bizi üzüyor

Serbest bölgeler ile ilgili çıkan son yasayı da değerlendiren ESBAŞ Başkanı Kaya Tuncer, yasanın yatırımcıya avantajlar getirdiğini ancak bölgeleri kurup işletenler için bir dezavantajın bulunduğunu söyledi. Tuncer, serbest bölgelerle ilgili yönetmeliği beklediklerini dile getirerek "Bu yönetmelik ile yasanın nasıl uygulanacağını göreceğiz. Çıkan yasada bizi üzen şey kurucu ve işletici şirketlerin çalışanlarından Gelir Vergisi alınması kararı. TOBB bünyesindeki Serbest Bölgeler Meclisi olarak buna itiraz etmeyi planlıyoruz. Burada ortak bir karar çıkmaması halinde, ESBAŞ olarak hukuki hakkımızı tek başımıza arayacağız. Bizim devlet ile yaptığımız bir sözleşme var" dedi.
 
Kriz konut satışlarını düşürdü

İzmir Karşıyaka'da Demirer İnşaat, Eskidji ve ESBAŞ'ın iştiraki Mopsaş ortaklığıyla kurulan Yüksek Vadi Evleri'nin de krizden etkilendiğini anlatan Kaya Tuncer, 850 konuttan şu ana kadar 500'e yakınını sattıklarını belirterek "Şu anda elimizde yaklaşık 300 konut bulunuyor. Bunların satışları da durma noktasına geldi. Kriz nedeniyle kimse ev almıyor" diye konuştu.