İzmir’e Yeni Plan: Nereler İmara Açıldı?



Ege'de Son Söz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonrasında iptal edilerek yeniden düzenlenen Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı askıya çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öneriler ve çalışmalar doğrultusunda yeniden düzenleyerek üzerinde çalıştığı 1/100 bin ölçekli plan bir ay boyuna askıda kalacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarının yakın takibe aldığı planın ayrıntıları da netleşmeye başladı.

İzmir’de bazı bölgelerde köklü değişiklikler getiren plana göre birçok yer imara açılırken konut ve turizm alanları arttırıldı. Plana göre en dikkat çeken konuların başında Gaziemir geldi.

Gaziemir’de Yeni Fuar Alanı ve Ege Serbest Bölgesi’nin (ESBAŞ) üst tarafındaki tarım alanları ‘kentsel gelişme alanı’ olarak ilan edildi. Binlerce dönümlük arazi imara açılırken bölgede konut yapılmasına izin verildi.

Tarım alanına konut

Plana göre dev konut alanlarından birisi de Bornova’ya geldi. Bornova Pınarbaşı’nda otobana yakın bölgede bulunan tarım alanları imara açıldı. Ayakkabıcılar Çarşısı ile nakliye kamyonlarının bulunduğu alanın arka tarafında yer alan geniş tarım alanlarına konut izni verildi. İzin verilirken de bölgenin sanayileşme ve konut ihtiyacı olduğu ifade edilirken alan ‘kentsel gelişme alanı’ olarak tescillendi.

Karayolları artık "yeşil" değil

Bakanlık tarafından yapılan yeni plana göre Bornova’da satışı tartışmalara neden olan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün arazinin durumu da değişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar planlarında “yeşil alan” olarak ayrılan idari binalar, araç bakım merkezleri ve dev tesislerin bulunduğu 54 bin metrekarelik alan “kentsel yerleşim alanı” olarak tescillendi.  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan araziyi 120 milyon 420 bin TL’ye İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti eski Meclis Üyesi Murat Akdemir ve İl Genel Meclisi eski AK Parti Meclis Üyesi Niyazi Memur, Mehmet Tekinalp ve Arif Akbaş'ın ortak olduğu Armesa Dekorasyon İnşaat A.Ş ortak girişimi satın almıştı.  Danıştay arazide yapılan imar plan değişikliği ve satış kararını iptal etmesine rağmen alanda konut yapımına olanak sağlandı.

Yeni bir Dikili doğdu

Yeni yapılan çevre düzeni planında şaşırtan gelişme Dikili’den geldi. Turizm Bölgesi’nde kalan ilçenin doğusunda çok büyük alanlar imara açıldı.  Büyük bölümü mera olarak ayrılan çok geniş arazilere konut izni verildi. Özellikle Ayvalık Yolu’nun doğusunda kalan Kabakum, Gökçeağıl, Kıratlı ve Salihler’in arka taraflarında geniş arazilere yeni yerleşim kararı getirildi. Dikili’nin konut ve imarlı arazilerinin durumu tam iki katına kadar çıkartıldı. Yeni bir Dikili’nin daha oluşmasına karar verildi. Ayrıca ilçenin Kuzey’indeki turizm alanları da arttırıldı. Sahil şeridinde yapılaşmaya kapalı alan bırakılmadı.

Kınık yerinde kaldı

Yine kentin kuzeyinde kalan Aliağa’da ‘ikinci Nemrut Limanı’ olarak adlandırılan bölgede tarım alanları “genişleme sahasına” dahil edildi. İDÇ, Habaş gibi demir çelik şirketleri başta olmak üzere ağır sanayi kuruluşlarının yer aldığı bölgede aralarda sıkışan araziler de bölge planlarına dahil edildi.

Turizm ilçesi Foça’da da turizm alanı büyüdü. İlçenin doğusunda gözle görülür bir şekilde turizm tesis alanlarının yapımına olanak sağlandı.  Kınık, Bergama gibi ilçelerde ise köklü değişiklik yapılmadı. Mevcut imar planlarının neredeyse tamamına yakını korundu.

Urla'ya yeni konut alanı

Yarımada Bölgesi’nin en önemli ilçesi Çeşme’de planlarda değişiklik yapılmadı. Büyük oranda planlaması tamamlanan alanda SİT alanları ile turizm alanlarına dokunulmadı. İlçe genelinde köklü değişiklik olmadı.  Urla’da ise büyük bir alana konut imar izni verildi. Şehir merkezi ile ilçeyi çevreleyen Çeşme Otobanı arasında kalan tarım alanları konuta açıldı.

Seferihisar’da ise TEOS Antik Kenti’nin bulunduğu Sığacık Yat Limanı Bölgesi’nde bazı yerler turizm tesis alanı için ayrıldı. Ürkmez civarında da bazı yerlere kısıtlı da olsa turizm imar izni verildi. Karaburun’da ise köklü bir değişiklik yapılmadı.

Çiğli'de iplik fabrikası OSB alanı

Çevre Düzeni Planı’nda bir düzenleme kararı da Gaziemir-Menderes arasındaki alana geldi. Görece Göçmen Konutları ile ilçe merkezi arasındaki alan konut genişleme alanı ilan edildi.  Yine Kemalpaşa’nın Ulucak Bölgesi’nde de konut alanı büyütüldü.

Şehir Merkezi’nde dikkat çeken bir değişiklik de Çiğli’de yapıldı. Tariş’e ait eski iplik fabrikası olan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin satın aldığı 400 dönümlük alan yeniden düzenlendi. Uzun süre kente tartışmalara neden olan alan OSB alanına dahil edildi. Parselasyon planları organize sanayi yönetimi tarafından yapılan alandaki kısımların ilerleyen zamanlarda satılması planlanıyor.

Merkezde katı atık tesisi yok

Yeni imar planında İzmir’de tartışmalara neden olan Katı Atık Bertaraf Tesisi konusuna da geniş yer verildi. Büyükşehir’in Kuzey’de Yamanlar’a, Güney’de ise Menderes’e yapmayı düşündüğü tesis yerleri ile ilgili bir bilgi yer almadı.  Plan notlarında şu açıklamaya yer verildi:

“Aliağa bölgesinde kirlilik yaratan cürufların bertaraf edilerek geri kazanılacağı depolama alanı belirlenmiştir. Diğer taraftan mevcutta yığılı bulunan cüruf yığınlarının çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması çalışmaları alt detayda araştırılmalı ve yapılmalıdır.

Küçük Menderes Havzası içinde yer alan yerleşmelerin tamamında katı atıklar düzensiz olarak dökülmektedir. Bu durum bir yandan önemli bir çevresel sorun da olsa, diğer yandan tüm yerleşmelere hizmet verebilecek bir ya da iki noktada kurulacak bir düzenli depolama ve bertaraf tesisi ile sorun çözülebilecektir. Bu kapsamda, Küçük Menderes Havzası içinde iki ayrı noktada düzenli depolama alanı oluşturulması planlanmış ve bu tesislerden ilkinin Tire yakınlarında, ikinci tesisin ise Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçe merkezleri ile Ödemiş’in mahalleleri tarafından ortaklaşa kullanılabilecek yer seçmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Ödemiş Belediyesi tarafından seçilmiş ve çalışmaları başlatılmış olan alan planda Küçük Menderes Havzası doğu kesimi düzenli depolama alanı olarak belirlenmiştir. Ödemiş’te yeri belirlenen düzenli depolama tesisinin yanı sıra, Tire ilçe merkezi, Tire ve Bayındır Organize Sanayi Bölgeleri ile Gökçen ve Zeytinova mahalleleri tarafından kullanılacak bir başka düzenli depolama alanı önerilmiştir. Bu amaçla seçilen alan mevcut durumda Tire Belediyesi tarafından çöp döküm alanı olarak kullanılan Akkoyunlu ve Karateke mahallelerinin güneyinde bulunan alandır”