İzmir'in Atıl Yazlıkları Ekonomiye Kazandırılacak



İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Ege Bölgesi'ndeki atıl durumda bekleyen yazlık konutların ekonomiye kazandırılması projesi için bu yıl çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. 'İspanyol modeli' olarak adlandırılan yazlık konutların değerlendirilmesi projesinin tüm dünyada uygulandığını söyleyen Güleroğlu, "Biz de 2011 yılında bir proje hazırlatacağız. Çeşme, Foça, Kuşadası gibi tatil yörelerinde, sayıları 10 bini bulduğunu tahmin ettiğimiz atıl konutları turizme açmak istiyoruz" dedi.

Teşvik isteniyor

Büyük emlak şirketleri ya da yabancı kuruluşlarla ortaklaşa bir çalışma yapmayı planladıklarını söyleyen Güleroğlu, "Atıl konutların ekonomiye kazandırılması halinde yaklaşık 100 milyon liralık kira geliri elde edilebileceğini söyleyen Güleroğlu, "Böylece hem ev sahipleri hem de vergi geliri elde edeceği için devlet kazanacak. Projede, yazlıkların yerli ve yabancı yatırımcılara açılmasının yanı sıra takas sistemi de var. Örneğin, Amerika'nın Miami eyaletinde yazlığı olan biri, Foça'da yazlığı olan biri ile takas yapacak. Böylece insanlar farklı coğrafyalarda tatil yapma imkanına kavuşacak. Projenin altyapı maliyeti 1 milyon doların üzerine çıkıyor. Bunun içinde envanter çıkarma, kira garantisi verme, tanıtım ve ev eşyalarının sigortalanması var. Teşvik olursa bu sistemi kurarız. Bu konuda devletten teşvik bekliyoruz" diye konuştu.
Oda Başkanı Güleroğlu, hükümetin ikinci el konut satışında vergi indirimi olabilir. Bu konuda önlem paketi istiyoruz. İzmir'de 20 yıldır çok az çivi çakıldı. Arzuladığımız kentsel dönüşüm bu kapsamda gerçekleşebilir" dedi.

"Yatırımcıyı kaçırmayalım"

Yeni İzmir Kent Merkezi için açılan davanın milyar dolarlık projeleri engellediğini belirten İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Yeter artık. Yatırımcı kaçırmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnsanlar buralarda çalışacak, işsizlik sorunu azalacak. Biz kentin gelişmesi için bu yatırımları istiyoruz. Ortada bir yanlış varsa düzeltilmeli ancak yatırımcı kaçırılmamalı" diye konuştu.