İzmir’in Dev Ulaşım Projeleri Rötar Yaptı!



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı ekonomide dönüşüm programında İzmir'in dev ulaşım projelerine rötar çıktı. Ege'de Son Söz'den Sinan Doğan'ın haberine göre, AK Parti'nin 35 İzmir 35 Projesi arasında yer alan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın ilk etabının bitiş tarihi 2018 yılı olarak belirlenirken, İzmir Kemalpaşa'da da yapımı devam eden lojistik köyün faaliyete geçmesi ise bir yıl ileri atıldı.

10. Kalkınma Planı (2014-2018) kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde yürütülecek olan 'Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı Eylem Planı'na göre Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin ilk etabının bitiş tarihi Aralık 2018 olarak belirlendi. Eylem planında 2011 yılında yatırımı başlatılan Çandarlı Limanı'nın 1500 metre uzunluğundaki dalgakıran inşaatının tamamlandığı, geri kalan altyapı ve üst yapıların kademeli olarak gerçekleştirileceği belirtilerek, ilk etabın 2018'de tamamlanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

52 ayda tamamlanacaktı

Hükümetin 35 İzmir 35 Projesi'ne göre ise limanın 52 aylık sürede tamamlanacağı açıklanmıştı. İlk etabın tamamlandıktan sonra işletmeye açılması, diğer iki etabın ise işin başlamasının ardından 40 ayda tamamlanacağı ifade edilmişti. Her etabı 4 milyon TEU olacak liman, tamamlandığında 12 milyon TEU'luk kapasiteye ulaşacaktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeliyle 2013'te ihaleye çıkarılan limana talip çıkmamış, ihale iptal edilmişti.

Planda TCDD'nin Çandarlı Limanı demiryolu bağlantısına Ocak 2015'te başlanacağı, Aralık 2018'de tamamlanacağı belirtildi.  Çandarlı Limanı demiryolu bağlantısının etüd-projesi yapıldıktan  sonra liman inşaatının bitirilmesiyle eş zamanlı olarak tamamlanacağı ifade edildi.

Çiğli-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun başlangıç tarihi Ocak 2015, bitiş tarihi ise Aralık 2018 olarak belirlendi. 78 kilometrelik otoyol projesinin etüd proje çalışmalarının tamamlanarak yapımı gerçekleştirileceği ifade edildi.

Lojistik köy de gecikecek

AK Parti'nin 35 İzmir projesi arasında yer alan ve 2015 yılına kadar faaliyete geçmesi öngörülen Kemalpaşa Lojistik Köy projesinin hizmete giriş tarihi olarak ise Aralık 2016 tarihi belirlendi.

Planda Nemrut Körfezindeki mevcut 4 adet iskele ile yapımı planlanan 6 adet iskelenin demiryolu şebekesi ile bağlantısını sağlayacak olan 12 km uzunluğundaki Nemrut Körfezi  Demiryolu Bağlantı Hattı'nın Aralık 2016'da tamamlanacağı öngörüldü.

Planda Cumaovası-Tepeköy Elektrifikasyon, Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon tesisleri yapımının Aralık 2015'te, Menemen-Manisa 2. 3. ve 4. Hat, Elektrifikasyon,  Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Tesisi Yapımı'nın Aralık 2018'te tamamlanacağı da ifade edildi.