İzmir’in Dönüşüm Röntgeni: 10 Bin Konut Riskli!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun 2012'de çıkmasının ardından İzmir'de toplam 1144 hektarlık alanı riskli alan, 10 bin civarında konutu da riskli yapı olarak ilan ettiklerini açıkladı. Varan, 920 yapıyı da riskli olduğu gerekçesiyle yıktıklarını söyledi.

Ege'de Son Söz'den Sinan Doğan'ın haberine göre, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen Avrupa Yapı Denetim Konsorsiyumu İzmir Toplantısı'na çok sayıda yabancı uzman katıldı. Uzmanlar kentsel dönüşümle ilgili detaylı sorular sordu. Toplantıda konuşan Varan, Türkiye'de 19 milyon konutun 5 milyonunun iyi durumda olduğu, 14 milyon konutun yarısının ise riskli durumda bulunduğunu söyledi.

En büyük dönüşüm İzmir'de

İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25'in üzerinde olduğunu, Sayıştay raporlarına göre kaçak yapılaşma oranının yüzde 60-65 düzeyinde bulunduğunu dile getiren Varan, "İzmir'de yapı ve alan bazındaki çalışmalara devam ediyoruz. 2012'de Kanunun çıkmasıyla beraber Türkiye'de tek bir defada en büyük dönüşümü Karabağlar'da 540 hektarlık alanda ilan ettik. İzmir genelinde 4371 hektarın dönüşmesi, 313 bin konutun yıkılması hedeflenmiştir. Bugün itibariyle Bakanlığımızca yürütülen 838 hektarlık alanda çalışma devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 305 hektar alanda kentsel dönüşüm yapıyor. Bayraklı'nın teklifi, Kemalpaşa'nın 80 hektarlık alanda dönüşüm teklifi var. Bu başvurular Bakanlık'ta yürümektedir. Toplamda 1144 nektarlık toplam dönüşüm alanı var" dedi.

Vatandaştan yapılarının riskli yapı ilan edilmesi için 3914 başvuruda bulunduğunu belirten Varan, 3676 binanın riski yapı olarak kabul edildiğini, toplam 10 bin konut civarında riskli konutun tespitinin yapıldığını, 920 yapının yıkıldığını söyledi. Riskli yapılarda 4782 kişiye ayda 3 milyon lira kira yardımı yaptıklarını ifade eden Varan, "Kurumumuzda hiçbir vatandaş beklemiyor. Riskli yapı olarak başvuran vatandaşlarımızın tüm dosyaları sonuçlandırılmıştır" diye konuştu.

Büyükşehir raporu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin de Kadifekale, Gürçeşme ve Yeşildere'de 200 milyon lira harcanarak 46 hektarlık kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlandığını, Kadifekale'de 2 bin yapı yıkılarak ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını dile getirdi. Şahin, yerinde dönüşüm hedefiyle kentin kuzeyinden güneyine doğru 6 bölgede 305 hektarlık bir alanda ateşleyici proje olarak niteledikleri kentsel dönüşüm yapacaklarını söyledi. Gaziemir'de 122 hektarlık, Örnekköy'de 18 hektarlık, Konak Ballıkuyu'da 48 hektarlık, Konak Ege Mahallesi'nde 7 hektarlık, Uzundere'de 32 hektarlık, Bayraklı'dak 60 hektarlık alanda kentsel dönüşüm gerçekleştireceklerini belirten Şahin, "9 bin 600 yapının, 20 bin bağımsız birimin  olduğu bir dönüşümden bahsediyoruz. Bunun finansmanı ve projesi Büyükşehir tarafından yapıldı. Ilımlı ve uzlaşmacı şekilde projelerin götürülmesi gerekiyor. Bunun için her bölgede birer ofis açıyoruz. Vatandaşın dertlerini dinliyoruz" dedi.

30 bin yeni konut

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hükümetin 2012'de aldığı riskli yapıların dönüşümü kararını sonuna kadar desteklediklerini söyledi. İTO olarak İzmir'de 192 hektarlık alanda kentsel dönüşüm yetkisi aldıklarını belirten Demirtaş, "Henüz Bakanlıkla protokol imzalamadık. Dönüşüm yapacağımız yerin çoğu bizim üyemiz olanların işyerleri. Bunu hem İzmir hem ülke hem 13 bine yakın inşaatçı üyemiz için yapıyoruz. Kentsel dönüşüm İzmir'de hız kazanacak. Gerçekleştiğinde her yıl İzmir'de 30 bin konut yapılacak. 10 yıl içinde 300 bin konut dönüşecek. İzmir'de o tarihten sonra gecekondu kalmayacak diye düşünüyoruz" dedi.