İzmir'in Geleceğini Bu Sektörler Belirleyecek

İzmir'e yabancı yatırımcı getirmeyi ve proje destekleri ile kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlayan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kentin tanıtım stratejisi ihalesinin tamamlanmasının ardından, kümelenme stratejisinde de son aşamaya geldi. Projede istatistik ve saha çalışmaları tamamlanırken, araştırma sonuçları da İZKA Kümelenme Komitesi'nin görüş ve değerlendirmesine sunuldu. İzmir'in geleceğinde hangi sektörlerin ön plana çıkması gerektiği ve hangi sektörlere yatırımın daha cazip olacağını araştıran İZKA Kümelenme Komitesi, kümelenme potansiyeli yüksek sektörler arasından yol haritası çıkarılacak sektörü belirleyecek.

Saha çalışmaları

Yapılan çalışmalar sonucunda İzmir sanayisinde en olgun kümenin havalandırma, iklimlendirme ve soğutma olduğu ortaya çıktı. Gelişmekte olan kümeler olarak konserve ve gıda, kimya, araç üstü ekipman sektörleri ön plana çıkarken, potansiyel küme olarak da lojistik ile gelinlik ve abiye kıyafet sektörü belirlendi. Kümelenme komitesinin bir sonraki toplantısında araştırma sonuçları komite üyeleri tarafından değerlendirilecek ve yol haritası çizilecek. Daha sonra ise İZKA Yönetim Kurulu'na teknik görüş iletilecek.

Geçtiğimiz günlerde İzmir'in Marka Kent Stratejik Planı ihalesini sonuçlandırdıklarını ve bu alandaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, kümelenme stratejisi ile de İzmir'in sanayi geleceğini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri, sivil toplum örgütleri gibi İzmir'de faaliyet gösteren kurum ve kuruluş temsilcilikleri ile oluşturdukları Kümelenme Komitesi'nin İzmir'in kümelenme stratejisini belirleyerek rapor haline getirdiğini belirten Can, "İzmir'de kümelenme potansiyeli en yüksek sektör olarak endüstriyel havalandırma, iklimlendirme ve soğutma sektörü ön plana çıktı. Gelişmekte olan sanayi kümelenmesi olarak da konserve ve gıda, kimya ile araç üstü ekipman sektörü yer aldı. Lojistik ve abiye kıyafet sektörü ise potansiyel kümelenmeler oldu. Bizim buradaki misyonumuz dünyadaki örneklerinde de olduğu gibi bu girişimleri başlatmak ve destek olmak. Bu sektörlerin ulusal ve uluslararası işbirliğini sağlamak" diye konuştu.

Kümelenme stratejisinin belirlenmesi çalışmalarında öncelikle kümelenme potansiyeli olan 14 sektörün belirlendiğini, daha sonra yapılan istatistiki analizler sonucunda da 6 sektörde saha çalışma yapıldığını açıklayan Can, bu kapsamda detaylı çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Çalışmalarında güncel istatistiki bilgileri kullandıklarının ve bölgedeki kilit aktörlerle görüştüklerinin altını çizen Can, çalışma sonucunda 3 ayrı küme kategorisi belirlediklerini sözlerine ekledi.

Hangisi hangi grupta?

Olgun Küme: Endüstriyel havalandırma iklimlendirme ve soğutma
Gelişmekte Olan Kümeler: Konserve ve gıda, Kimya ve Araç üstü ekipman
Potansiyel Yoğunlaşmalar: Lojistik ile gelinlik ve abiye kıyafet

Komitede kimler var?

İZKA, Ege Üniversitesi, KOSGEB, Dokuz Eylül Üniversitesi, İESOB, BASİFED, İzmir Ticaret Borsası, KOBİDER, EBSO, ESBAŞ, İAOSB, TARGEV, EPROCA, EÇEV, EGİAD, EGEV, İL Genel Meclisi, TÜİK, Enda Holding