İzmir’in Gururu Sanat Merkezi Gün Sayıyor



İzmir’in gururu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) geri sayım başladı. Akustiği ünlü Sydney Opera Binası ile Londra’daki Kraliyet Opera Binası’na da imza atan İngiliz ARUP firması tarafından yapılan ve gerek teknik özellikleri gerekse 1153 kişilik dev salonuyla sadece İzmir’in değil Türkiye’nin iyi sanat mekânı olmaya aday Adnan Saygun, 27 Aralık Cumartesi akşamı görkemli bir törenle açılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli prestij projelerinden AASSM için özel olarak Ahmed Adnan Saygun Onursal Senfonik Orkestrası ve Korosu oluşturuldu. Şef Rengim Gökmen’in yöneteceği açılış konserinde Saygun’un ünlü ‘Yunus Emre Oratoryosu’ seslendirilecek. Konsere Bengi İspir (soprano), Aylin Ateş (mezzosoprano), Hüseyin Likos (tenor) ve Tevfik Rodos (bas) solist olarak katılacak.

İstanbul Modern’den sergi

İstanbul Modern Koleksiyonu’ndan oluşturulan bir resim sergisine de ev sahipliği yapacak merkezde, arka arkaya iki senfonik konsere daha gerçekleştirilecek. 28 Aralık Pazar günkü konserde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Saygun’un ‘1. Piyano Konçertosu’ ile Beethoven’ın ‘5. Senfoni’sini çalacak. Rengim Gökmen’in yöneteceği orkestrada Gülsin Onay (piyano) solist olarak yer alacak. 29 Aralık Pazartesi günü ise İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ‘Viyana Gecesi’ temalı bir konser verecek. Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki konserin solistleri Karen Vermeiren (soprano) ve Alexander Kunach (tenor) olacak.

Açılış öncesi merkezde incelemelerde bulunan İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, burada konservatuvar öğrencileri tarafından verilen ‘ilk konseri’ de dinledi. AASSM’nin her bakımdan Avrupa standartlarında bir merkez olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Burası, özel akustiğinden havalandırmasına teknik altyapısıyla Türkiye’nin en güçlü sanat merkezi oldu. Saygun’un adına yakışan bir merkez. Tüm emeklerimize değdi. Sadece İzmirliler değil, tüm Türkiye bu merkezle gurur duyacak” diye konuştu.

Her şey düşünüldü

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), özel olarak projelendirilen dünya standartlarındaki ses, ışık ve havalandırma sistemiyle dikkat çekiyor. 1153 kişi kapasiteli büyük salondaki asansörlü orkestra çukuru, salona çok amaçlı bir kullanım sunarken, koltukların ayaklarından gelecek şekilde tasarlanan zeminden havalandırma sistemi, salondaki müzik kalitesini etkileyebilecek en küçük bir gürültünün bile önüne geçecek.

Konser salonundaki asansörlü sahne önü platformu, farklı kullanım olanakları sağlayacak. Platform, en üst konumunda sahneyle eşitlenerek sahnenin daha çok sayıda sanatçının yer aldığı performanslara uygun hale gelmesine olanak sağlarken, istenirse salona ek koltuklar yerleştirilebiliyor. Platform en alt düzeye indirildiğinde ise orkestra çukuru işlevi görüp sahne üzerinde bale, modern dans ya da opera gibi performansların gerçekleştirilebiliyor.