İzmir'in Protokol Yolu da Neşter Bekliyor



İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki Yeşillik ve Yeşildere caddeleri, İzmir'e gelen yabancı misafirleri şaşırtıyor. Türkiye'nin batıya açılan penceresi olarak lanse edilen İzmir'de protokol yolunun etrafındaki yapılaşmanın yüzde 65'i gecekondulardan ibaret. Bu yüzden valilik bile misafirlerini, Karabağlar güzergahından kuzey ya da güney çevre yollarına çıkararak merkeze götürüyor.

Şehrin ana arterlerinden olan Karabağlar üzerinden Yeşildere yoluna girenler ise Kadifekale ve Gürçeşme tepelerindeki gecekondu görüntüleriyle irkiliyor. Modern bir şehir hayal ederken karşılarında derme çatma evlerden oluşan bir yerleşim merkezini görenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Ankara'da yapılan; yüzde 35'i ruhsatsız olan gecekonduların sahipleri ikna edilerek gerçekleştirilen 600 evin yıkımına benzer bir çalışmanın İzmir'de de olmasını isteyen vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bu konuda elini taşın altına koymasını bekliyor ve şehirleşmede birçok ilden geride kalındığını düşünüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun güvenilir ve dürüst biri olduğunu söyleyen esnaf Kadir Tanık, "Ancak bu güzel sıfatlara layık olabilmek için başarılı çalışmalara da imza atmak gerekiyor. Gerçekten Kadifekale'deki evler, şehrin olumlu imajına zarar veriyor." diyerek protokol yoluna neşter vurulmasını istiyor.

Tekstil alanında pazarlamacılık yapan Rıza Çorlu da tepkisini, "Ülkemizin görmediğim yeri neredeyse kalmadı. Maalesef İzmir dışında birçok il, gelişmede alıp başını gitti. Biz durmadan kendimizi kandırıyoruz. Lütfen şehirdışına çıkın da bakın, diğer illerin yapılanmalarına!" sözleriyle dile getiriyor.

Ankara'ya taşınan Vedat Aydın da, "Beş yıldır Ankara'da yaşıyorum. Cadde, sokak ve binaların dış yüzeylerine varıncaya kadar her şey standart. Maalesef İzmir'de durum çok kötü. Belediye mutlaka acil çözüm paketleri üretmeli." diyor.

Ege Turizm Derneği Genel Başkanı Önder Kayım da başta yabancılar olmak üzere şehre gelen misafirlerin şaşkınlığını gizleyemediğini söylüyor. Bazı misafirlerin, "Neden bir düzenleme yapmıyorsunuz?" diye sorduğunu aktaran Kayım, bu konuda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura ise kendi döneminde Karabağlar'ın sanayi bölgesi olduğunu, bu sebeple yeni bir imar planı hazırlayarak mağazalarla donatılmasını sağladıklarını söylüyor.

Bir önceki başkan Yüksel Çakmur da Yeşildere yolundaki deri firmalarını Menemen ilçesine taşıdıklarını, bunun sanıldığı kadar kolay olmadığını savunuyor. Her iki başkan da belediyenin şimdilerde, başta Kadifekale olmak üzere birçok yerde şehir yenileme çalışması başlatması gerektiğini düşünüyor.