İzmir’in Tramvayı Bin 300 Ağacı da Götürecek!



Ege'de Son Söz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun en önemli ulaşım projeleri arasında yer alam tramvaylarla ilgili çalışmalar devam ederken projenin ilk olarak başlayacağı Karşıyaka’da tespitler yapıldı. Konak ve Karşıyaka olarak iki etaptan yapılacak tramvay projesinin ilkinin Karşıyaka’dan başlaması planlanmıştı. Yüklenici firmaya yer teslimi yapılan çalışma ile ilgili bölgenin bitki-ağaç ve flora sayıları ortaya çıktı.

Ağaçlar ne olacak?

Belediyenin Karşıyaka Tramvayı’nın geçtiği güzergahta yıllardır büyüyen ağaç ve bitkilerin etkilendiği ortaya çıktı. Yapılan tespitler sonucunda 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka hattında tam bin 300’e yakın bitki yerinden olacak. Belediye taşıyabildiklerini uygun yerlere nakletmeyi planlarken taşınamayanların ise ömrüne son verecek.

Palmiyeler tehlikede

Yapılan inceleme sonrasında ortaya çıkan ön rapora göre tramvay hattında uzun yıllardır yaşayan palmiyeler de bulunuyor. Gelişen teknolojiyi kullanarak 8 metre uzunluğuna kadar çıkan palmiyelerin yerinden sökülmesi düşünülürken taşındıktan sonra yeni yerine uyum sağlayıp sağlamayacağı ise bilinmiyor. Birçok uzman, taşıma işleminden sonra yerinden çıkartılan palmiyelerin farklı alanda bir daha yeşermeyeceğini ifade ediyor.

Nasıl olacak?

Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 15 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı ise gidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamında Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak.