İzmir'in Vagonlarına Hyundai Talip Oldu

İzmir Metrosu'nun yeni hatlarında kullanılmak üzere satın alınacak vagonlar için açılan ihalenin ilkine beklenen katılım gerçekleşmedi. Büyükşehir Belediyesi'nce 15 Ocak'ta yapılacağı duyurulan, daha sonra ihaleye katılacak firmaların ek süre talebi üzerine 1 Şubat tarihine ertelenen vagon ihalesi için sadece Güney Koreli Hyundai firması geçerli teklif verdi. Hyundai, üçerli 30 metro dizini yani 90 vagon için 144 milyon YTL istiyor. Alman Siemens firması ise teklif vermedi ancak Büyükşehir'e teşekkür mektubu gönderdi.

Hayal kırıklığı

İzmir'in toplu ulaşım sorununu çözmesi öngörülen iki dev projenin çekerleri için açılan ihalelerden ilki yapıldı. Üçyol-Üçkuyular ve Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez hattında çalışacak vagonların alımı için gerçekleştirilen ihalede teklif verme süresi geçtiğimiz Cuma günü sona erdi. İhale için Büyükşehir Belediyesi'nden dosya alan 7 firmadan sadece biri yasal süresi içinde komisyona teklif sundu. Güney Koreli Hyundai firması 30 metro dizinini kapsayan ihale için 144 milyon YTL'lik teklifte bulundu. Alman devi Siemens ise teklif sunmadı ama Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür mektubu gönderdi. Hyundai'nin teklifi, ihale komisyonu tarafından değerlendirmeye alınırken beklenen katılımın olmaması hayal kırıklığı yarattı.

1.5 yıl sonra teslim

İhale Komisyonu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun onayı gerçekleşirse Hyundai'nin teklifi kabul edilip vagonlar alınacak. İhale şartnamesine göre vagonların 1.5 yıl sonra Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilmesi öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, öz kaynaklarıyla yaptığı ihalede teklif verme süresini dosya alan firmaların talebi üzerine 15 Ocak'tan 1 Şubat'a kadar uzatmıştı.
Bu yılın ikinci yarısında devreye girmesi öngörülen Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nda yeni vagonlar gelene kadar, Üçyol-Bornova Hattı için alınan 45 vagonun kullanılması öngörülüyor.

Sıra Aliağa Menderes'te

Büyükşehir'in TCDD'yle ortaklaşa hayata geçirmeyi amaçladığı 80 kilometrelik Aliağa Menderes Hattı'nda çalışacak vagonların alım ihalesi ise daha önce duyurulduğu gibi 14 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Bu ihalenin finansmanı, Büyükşehir ve TCDD'nin yüzde 50 ortaklığıyla kurulan İZBAN Şirketi tarafından sağlanacak. Alınacak üçerli 33 setten oluşacak olan vagonların ihale bedeli Vakıflar Bankası'ndan alınacak 120 milyon euroluk kredi ile ödenecek. Hem ilk etap, hem ikinci etapta satın alınacak vagonların tümü klimalı olacak.

TCDD'nin siparişleri çözüm olacak

Aliağa-Menderes Hattı için alınacak vagonlar, sistemin hizmete girdiği tarihe yetişmeyeceği için ilk etapta geçici çözüm bulundu. TCDD, Kore'den sipariş ettiği üçerli 32 set vagonu bir süre için İzmir'e kaydıracak. Böylece inşaat faaliyetlerinin devam ettiği Aliağa Menderes Hattı tamamlanır tamamlanmaz yolcu ve yük taşımacılığı için 2 aylık deneme seferlerine başlanacak. 2008 yılı Mart ayında bitirilmesi öngörülen inşaatların ardından yıl ortalarına doğru hat tam kapasiteyle hem yolcu hem de yük taşımacılığına başlamış olacak. TCDD'nin sipariş ettiği vagonlar Nisan ya da Mayıs'ta Türkiye'ye gelmiş olacak.