İzmit Körfez Geçişi Projesi Start Alıyor

Yapımı uzun süredir gündemde olan ve ulaştırma sektörü kapsamındaki en önemli projeler arasında yer alan İzmit Körfez Geçişi yapımında geri sayım başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü, ilk olarak İzmit körfezine inşa edilmesi planlanan asma köprü projesi ile ilgili hazırladığı raporu, DPT onayına sunarak ihale sürecini de önümüzdeki günlerde başlatacak.

Gebze-Orhangazi-Bursa-Balıkesir-İzmir (otoyolu dahil) toplam 377.4 kilometrelik otoyol ve 43.4 kilometrelik bağlantı yolu ile birlikte toplam 410.8 kilometrelik güzergahı içine alan köprü ve yol yapım projesinin, bu yıl içinde ihale edileceği öğrenildi.

Yapımı, “Yap-İşlet-Devret” modeline göre inşa edilecek olan proje kapsamında inşa edilecek olan asma köprünün orta açıklığı yaklaşık bin 700 metre ve toplam uzunluğu ise 3 bin metre olacak. Projenin ihale şartnamesi, teklif verme dökümanları ve taslak sözleşmesi ile Orhangazi-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir kesimlerinin fizibilite etüt raporları ve uygulama projelerinin de hazırlandığı öğrenildi. Gebze-Orhangazi kesimine ait fizibilite etüt raporları ile ilgili çalışmalar ise sonuçlanmak üzere. Söz konusu kesime ait fizibilite raporları, kısa süre içerisinde DPT’nin görüşüne sunulacak.

DPT’nin olumlu görüşünün alınmasının ardından Karayolları Genel Müdürlüğü, “hedef proje” olarak programına aldığı körfez geçişi ve ilgili otoyol kapsamındaki inşaat işlerini uluslararası düzeyde ihaleye çıkaracak.