İzmit Transit Yolu İnşaatı Tarihî Eser Engeline Takıldı

İzmit'teki trafik yoğunluğunu hafifletmek için D-100 Karayolu'nu transit geçişe ayıracak proje, Seka Kavşağı'nda kazı yapılırken tarihi eserlerin çıkması üzerine durduruldu. Tarihî eserler çıkartıldıktan sonra kavşak yapımına izin verilecek.

Kocaeli'nde şehir içinde devam eden transit yol inşaatı çalışmaları, kazılar sırasında ortaya çıkan tarihî eserler dolayısıyla durduruldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan transit yol inşaatında, Kozluk mahallesi Seka Kavşağı yer altı geçişi tamamlanmak üzere iken tarihî eser engeliyle karşılaşıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tarihî eserler kazı alanından çıkarıldıktan sonra inşaatın devamına izin verecek.

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 8 üyesinden 6'sının katıldığı önceki günkü toplantıda inşaatın durdurulması karlaştırıldı. İnşaat durdurma karar metninde, şu görüşlere yer verildi: "D-100 Karayolu'ndaki çalışmalar sırasında ortaya çıkan taşınır ve taşınmaz antik kalıntıların tahrip edilmesine ve sürecin devam ettirilmesine göz yuman ve gerçekleştiren kişi ya da kurumlar hakkında yasal işlem yapılmasına, mevcut durumun fotoğraf ve çizimlerle ayrıntılı olarak belgelenmesine, karayoluna ait projenin çıkan ve çıkacak tarihî kalıntıları koruyacak ve sergileyecek şekilde projelendirilmesine, hafriyat yapılan ve yapılması planlanan bölgelerdeki çalışmaların, projenin değerlendirilmesi işlemi sonuçlanana kadar durdurulmasına karar verildi.''