İzocam 12. Yalıtım Yarışması Sonuçlandı



İzocam’ın bu sene on ikincisini düzenlediği geleneksel Üniversite Öğrencileri Yalıtım Yarışması’nın kazananları belli oldu. Ulusal yarışmada dereceye giren projeler Bratislava’da düzenlenecek Multi Konfor Binalar Uluslararası Öğrenci Yarışması’nda ülkemizi temsil edecek.

Mimarlık, inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği öğrencilerinin katıldığı “İzocam 12. Yalıtım Yarışması”nda, İngiltere’de Nottingham Trent Basin bölgesinin yenilenme programı kapsamında, sürdürülebilir bir yaşamın tasarımı gerçekleştirildi. Tasarlanan mahallenin konumlandırıldığı yerde daha geniş alanlarda bir yenilenme vizyonunun geliştirilmesi ve etkili bir ev-iş planının temin edilmesi kriterlerine dikkat edildi.

Türkiye ve KKTC üniversitelerinden 79 ekibin ön başvuru yaptığı yarışmada, 16 ekibin projesi değerlendirmeye alındı. Mimar Selçuk Avcı, Prof. Dr. Yük. Mak. Müh. Mehmet Çalışkan, Prof. Dr. Yük. Mak. Müh. Abdurrahman Kılıç, Yrd.Doç.Dr. Yük. Mim. Gülten Manioğlu, Mimar Şevki Pekin, Yrd. Doç. Dr. Yük. Mimar Hatice Sözer, Mimar A. Erkan Şahmalı, Mimar Emir Uras gibi ses yalıtımı, yangın güvenliği, ekolojik binalar ve yapı fiziği konusunda yetkin isimlerin yer aldığı ulusal jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, 3 proje derece almaya hak kazandı.

1. Ödül  |  5 Sıra Numaralı Proje, rumuz 34065

Erhan Sevinç , İTÜ Mimarlık
Cavidan Bayraktar , İTÜ Mimarlık
Ece Ilgın Avcı , İTÜ Mimarlık

Jüri raporundan:
Multi Konfor Binalar – Kentsel Canlandırma ve Toplumsal Gelişim konusuna yönelik mahalle tasarımına getirdiği bütüncül çözümler, konut tipolojisindeki çeşitlilik ve onun içinde tarımsal aktiviteleri birbirine yaklaştırma yöntemi, gölge ve güneş alanları oluşturarak farklı peyzaj deneyimleri ve iklimsel çeşitlilik yaratma çabası olumlu bulunmuş, ancak sıcak iklim bölgesi bina formu ve yerden yüksekte olduğundan oluşacak soğuk ve nemli alt hava akımıyla bölgenin şartlarını zorlayıcı olacağı dikkate alınarak projenin gelişmesi gerektiği görülmüştür. Sürdürülebilirliği ekonomik ve toplumsal işlevleriyle birlikte yenilenebilir enerji kaynak kullanımı yönleriyle ele aldığı görülen projenin güçlü konsepti ile birlikte mühendislik çözümlerini de disiplinlerarası bakışla ele alması gerektiği düşünülmüştür.

 2. Ödül  |  1 Sıra Numaralı Proje, rumuz BK169


Volkan Dalağan
, İTÜ Mimari Tasarım Yüksek Lisans

Jüri raporundan:
Geleneksel mimari tekniklerinin ve formunun projede uygulanmaya çalışılması, eski ve güçlü bir mimari imge seçielerek sürdürülebilir tekniklerle planlama, doğal havalandırma, aydınlatma ve ısıtma yöntemlerinden yararlanma ile doğal ve yerel malzeme kullanımında yaratıcı uygulama yöntemlerini sunma çabası olumlu bulunmuştur; bunlara karşılık, sembolik olarak güçlü bir imgeye sahip bacanın konum şartları düşünülünce ışık kaynağı olarak kullanılması, teknik araştırmaların ve analizlerin yetersiz olması nedeniyle sorgulanmıştır. Taşıyıcı sistem analizlerinin detaylandırılmasında olgunlaşma gerektiği gözlenmiştir.

3. Ödül  |  2 Sıra Numaralı Proje, rumuz 98534


Ferhat Bulduk , YTÜ Mimarlık
Ayça Yazıcı , YTÜ Mimarlık

Jüri raporundan:
Yarışma kapsamında verilen Multi Konfor Binalar – Kentsel Canlandırma ve Toplumsal Gelişim konusuna getirdiği inovatif yaklaşım ve konut tipolojisini modüler sistemle ele alması olumlu karşılanmış, hidrojen kullanımına yönelik çözüm ifadesi güçlü ve kesit detayları başarılı bulunmuştur; bunlara karşılık, İsover Multi Konfor Bina kriterinde yer alan “yangın güvenliği” maddesi dikkate alınınca hidrojen kullanımının teknolojisi ve realizasyonu tartışmalı bulunarak araştırmanın detaylandırılması gerektiğine inanılmıştır. Ayrıca modüler konut çalışmasındaki yapısal çözümleme yetersiz görülmüş, kamusal ve özel alan arası hiyerarşinin daha kapsamlı araştırılarak projeye yansıtılması önerilmiş ve mimari kimliğin olgunlaşması gerektiği düşünülmüştür.


Ödül töreni Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'da, final jürisi Bratislava'da

Birinci olan ekip 6.000 TL, ikinci olan yarışmacı 4.000 TL, üçüncü olan ekip 3.000 TL ile ödüllendirilirken, 22-25 Mayıs tarihleri arasında Slovakya’nın başkenti Bratislava'da düzenlenecek uluslararası jüride ülkemizi temsil etme hakkını da kazandı.

Dereceye giren öğrenciler, 4 Mayıs 2012 Cuma günü, 35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'da gerçekleşecek törende ödüllerine kavuşacaklar.