İztuzu Plajı'nın Özelleştirilmesine Halk Tepkili



Bianet'in haberine göre, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), İztuzu Plajı'nın belediyeden alınarak Dalçev A.Ş.’ye kiralanmasına karşı eylem yaptı.

Muğla'nın Ortaca ilçesinde bulunan ve Belediyeye ait ünlü İztuzu Plajı'nın Dağdibi ve Boğazağzı mevkisi, sekiz yıllığına Dalçev A.Ş.’ye kiralandı.

Dalyan Mahallesi Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan İKUP üyeleri, ellerinde "İztuzu halkındır", "İztuzu özelleştirilemez", "İztuzu belediyenindir öyle kalacak" yazılı döviz taşıdı.

İKUP, konuyla ilgili imza kampanyası başlattı.

Basın açıklamasını okuyan İKUP sözcüsü Binnaz Ceylan, plajın kamuoyu bilgilendirilmeden, ihale yapılmadan kiralandığını ve Ortaca Belediyesi'nin taleplerinin yok sayıldığını belirtti.

"İztuzu Plajı'nın ve Dalyan turizminin geleceği hakkında endişeliyiz. Bu plaj yıllardır Dalyan Belediyesi'nce korunarak halka hizmet etti. Kiralar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na zamanında ödenmiş, çevre ve doğa kirletilmemiş, plajlardan kazanılan gelir kamu hizmeti için kullanılmıştır. Korunan alanlar ticari meta olarak görülmemelidir."

Belediye Başkanı: Telefonla haber verdiler

Plajın kiraya verildiğini kamuoyu Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in açıklaması üzerinden öğrenmişti.

Karaçelik, Dağdibi ve Boğazağzı mevkisinin ihale edilmeden bir şahsa verildiğinin kendilerine telefonla bildirildiğini söylemişti.

"Bu plaj 15 yıldır Dalyan Belediyesi’nce çalıştırılmaktaydı. 6370 sayılı Büyükşehir Yasası ile Dalyan Belediyesinin belediye niteliğinin kaybolmasıyla Ortaca Belediyesi, plajların çalıştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne yılbaşından önce resmi müracaatını yapmıştır. Buna rağmen plajın özel bir şahsa verildiği bize telefonla tebliğ edildi. Yetkililer konunun tekrar görüşüleceğini iletti. Gelişmeleri takip ediyoruz."