Japon Fotoğrafçılığı



İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleştirilen, Murat Germen ve Orhan Cem Çetin’in yönettiği Çağdaş Fotoğraf Serileri söyleşi dizisinin bu ayki konusu Japon Fotoğrafçılığı. Söyleşi, 22 Kasım Cumartesi saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Modern Sinema’da izlenebilir.
 
Beden odaklı (dövüşü bile sanata dönüştüren) ve alabildiğine minimal geleneksel Japon sanatına tezat oluşturan, teknoloji tabanlı fotoğraf disiplini, Japon toplumunun elinde özgün bir biçim kazanıyor. Çağdaş dünya ve geçmişleriyle çatışmalarında, teknolojisini kendi ürettikleri ve tüm dünyada söz sahibi oldukları fotoğraf disiplinini ustalıkla kullanan Japon sanatçılar uluslararası sanat ortamında ilgiyle izleniyor.

Söyleşide, çağdaş Japon fotoğrafı bu bağlamda ve Nobuyoshi Araki, Hiroshi Sugimoto, Yasumasa Morimura, Ryuji Miyamoto gibi sanatçıların özelinde tartışmaya açılacak.

Savaş mağduriyetinin ilk akla gelen simgelerinden biri olan, yakın tarihin bu yaralı toplumu, geleneksel hatta feodal yapısına karşın, çok hızlı bir gelişim göstererek kısa sürede çağdaş dünyanın belirleyici unsurlarından biri haline geldi.

Alfabesinden dinî inançlarına, giyim kuşamından teknoloji ile ilişkisine dek son derece eklektik bir kültüre sahip olan Japonya, geleneklerine bağlılığı ile anılıyor, geleneklerinden ödün vermeden çağdaşlaşmasıyla takdir kazanıyor. Ancak Japon toplumunun bu çabanın bedelini ödemediği de söylenemez.

Savaş sonrasında özellikle ABD ile ilişkilerin sonucundaki hızlı değişimin getirdiği kimlik krizi, kuşaklararası çatışma, zoraki Batılılaşmanın gündelik yaşam ile uyumsuzluğu gibi sorunlu alanlar, çağdaş Japon sanatında yansımasını buluyor.