DHA'nın haberine göre, Türkiye’de yaşanan iş kazalarını değerlendiren Gökçe “Yadırgamadık. Çünkü Japonların geleneğinde böyle bir şey vardır. Yapmış oldukları bir kusur eğer can ve mal kayıplarına neden olacaksa onun bedelini kendi canlarıyla öderler. Ülkemizde inşaat sektöründe, diğer alanlarda yaşanan iş cinayetlerini düşündüğümüzde bu davranıştan ders almamak mümkün değil. Sadece bir halatın kopmasından dolayı canına son veren bir meslektaşım, ülkemizde depremlerde ortaya çıkan binlerce insanın ölümünü, milyarlarca dolar mal kayıplarını düşünememiştir” dedi. İnşaat mühendislerinde mesleki bilginin yanı sıra ahlaki ve etik değerlerin de olması gerektiğini vurgulayan Gökçe, Japon mühendis Kishi Ryoichi’nin ölümünden Cumhurbaşkanı’ndan Başbakana, bakanlardan meslek insanlarına kadar herkesin alacağı çok ders olduğunu söyledi.
Türkiye algısıyla sıradan bir olay olarak değerlendirildi
Halat kopmasının Türkiye’deki algılarla değerlendirildiğinde ‘trafik kazası gibi’ olağan bir şey olduğunu belirten Gökçe, “Halat üretim evresinde kopmuştur. Ama meslektaşımız konuya böyle bakmamış, tamamlanmış bir köprüden geçecek onlarca aracın suya gömülebileceğini ve bunun da kendi kusuru olabileceği şeklinde değerlendiriyor. Varlığına son veriyor” dedi.
Gökçe, mesleğini titizlikle yaptığını düşündükleri Japon mühendis Ryoichi’nin ailesi ve Japonya İnşaat Mühendisleri Odası ile yakın ilişki kuracaklarını ifade etti.