Japon Porselenlerinin Hikayesi Osmanlı Bankası Müzesi'nde anlatılıyor

Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen Obje ve Ritüel söyleşilerinde, Arkeolog Ömür Tufan'ı ağırlayacak. Japon Porselenleri başlıklı söyleşi, 26 Nisan Çarşamba günü, saat 18:30'da gerçekleştirilecek. Konuşmada, Topkapı Sarayı'nda ve başka Osmanlı saraylarında bulunan Japon porselenlerinin tarihçelerine ve özelliklerine değinilecek.

Ömür Tufan, konuşmasında Arita ve İmari porselenlerinin yapılış şeklini, imalat yerlerini ve Osmanlı saraylarına geliş öykülerini anlatacak. Porselenlerin üzerinde yaygın olarak kullanılan desenlerin anlamlarına ve ünlü Japon porselen markalarına değinecek.

Ömür Tufan
1967'de Balıkesir'de doğdu. 1991'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. 1997'de Topkapı Sarayı'nda uzman olarak çalışmaya başladı. 2000'de Japon hükümetinden kazandığı 1 yıllık burs ile Japonya'da "Japon Porselenleri" hakkında araştırma yaptı. 2003'te Topkapı Sarayı Müzesi'nde "Beykoz'un Dünü, Bugünü" adlı Beykoz camlarıyla ilgili 4 aylık bir sergi açtı. 2004'te Singapur'da açılan "From the Land of the Ottoman Sultans" adlı serginin sorumlusu olarak Singapur'da bulundu. Sergiyle ilgili katalog yazımına katıldı.

2005'te Sakıp Sabancı Müzesi'nde "Osmanlı Sarayında Avrupa Porselenleri" adlı sergiyi hazırladı ve kataloğunu yazdı. 2005'te Antikdekor dergisine "Japon Porselenleri Kakiemon" adlı makaleyi yazdı. 2006'da aynı dergiye "Japon Porseleni Kutani"makalesini yazdı. Tokyo'da çıkan Anatolia adlı dergiye "Topkapı Sarayı Müzesindeki Japon Porselenleri" ile ilgili makaleler yazdı. Japonya'da 6 değişik yerde, Topkapı Sarayı'nda bulunan Japon porselenleri hakkında konuşmalar yaptı.