Japonya ve Türkiye'de Uygulanan Deprem Uyarı Teknolojileri



Ülkemizin nüfusunun %30’dan fazla bir kesimi %9 alanı oluşturan Marmara bölgesinde yaşamakta ve gayri safi milli hasılanın yaklaşık %40’ı bu bölgede üretilmektedir. Bölgede 1999’da meydana gelen Kocaeli ve İzmit depremleri ülkenin ekonomik altyapısına 6 milyar dolar zarar vermiş ve 20.000’e yakın can kaybına neden olmuştur.

Benzer şekilde 1995 Kobe depreminde 6.500 can kaybı olmuş ve ekonomik kayıp, 150 milyar dolar (gayrisafi milli hasılasının %2,5’i olarak) ile dünyanın en pahalı deprem felaketi olarak tarihe geçmiştir. Bu kadar pahalı bir sonucun olmasındaki esas sebep, Marmara bölgesine benzer şekilde Kobe şehri ve etrafının da yoğun endüstri bölgesi olmasıdır.

Özellikle Kobe depreminde 150 milyar dolarlık devasa bir ekonomik kaybın oluşması, insan yoğun ortamlarda ve endüstri tesislerinde deprem uyarı sistemlerinin ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir. Bu kadar ciddi bir zararın büyük bölümünün 20 saniye süren bir depremde değil, depremin tetiklediği gaz sızıntısı, elektrik kontağı, patlama, yangın ve yüksek binalarda insani panik gibi bir dizi ikincil afetler sonucunda gerçekleşmesi, Japonya’da bu tür risklerin azaltılmasına dönük mevcut ancak yetersiz olduğu anlaşılan deprem uyarı teknolojilerinin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır.

Depremlerde can kayıplarının azaltılması ve ekonomik yatırımlarımızın korunması için vazgeçilmez görülen erken uyarı ağı ve kendi başına bağımsız çalışan uyarı sistemleri, yenilenen teknolojilerle geliştirilmeye devam edecektir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Program Akışı:

13:30-14:00  Kayıt - Karşılama
 
14:00-14:05  Açılış Konuşması: Yusuf Zahit Gündoğdu (Fuji Mühendislik Türkiye, Başkan)
 
14:05-14:25  Konuk Konuşmacı: Prof. Dr. Mustafa Erdik (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü)
İstanbul Deprem Erken Uyarı ve Hızlı Bilgi Sistemleri
               
14:25-14:45  Konuk Konuşmacı: Prof. Dr. Hasan Boduroğlu (Türkiye Deprem Vakfı, Yönetim Kurulu Başkanı)
Deprem ve Farkındalık
 
14:45-15:05  Konuk Konuşmacı: Prof. Dr. Ali Pınar (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü)
Kandilli Deprem Araştırma Merkezince Yürütülen Marmara Bölgesi Erken Uyarı Sistemi
 
15:05-15:25
  Kahve Servisi
 
15:25-15:45  Konuk Konuşmacı: Dr. Fatih Sütçü (İstanbul Teknik Üniversitesi,  Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü)
Japon Meteoroloji Ajansının Afet Uyarı Sistemleri  
               
15:45-16:05  Konuk Konuşmacı: Toshikazu Igarashi (IMV Corporation Japonya, İcra Kurulu Üyesi)
Japonya'da Uygulanan Genel Deprem Uyarı Sistemleri
                       
16:05-16:30
  Kapanış Konuşması: Yusuf Zahit Gündoğdu (Fuji Mühendislik Türkiye, Başkan)
Japonya'da Uygulanan "Gerçek Zamanlı" Deprem Uyarı Sistemleri
 
16:30-17:00  Soru - Cevap
 
17:00-17:30  Kahve Servisi

Konferansa katılım sadece davetiye ile mümkündür. Davetiyenizi, etkinlik@yem.net adresine detaylı firma ve iletişim bilgilerinizi içeren e-mail ile temin edebilirsiniz.