Japonya’da Bina Yapmıyorlar mı



Hükümetin Afet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sakarya Akyazı’daki fay hattı çevresindeki imar yasağının 150 metreden 20 metreye indirilmesiyle ilgili değerlendirme yaptı.

Çiçek şunları söyledi:

4 bölgede yapıldı

“Japonya’da her gün deprem oluyor, 100 katlı bina yapıyorlar. Bina yapmaktan vazgeçiyorlar mı? Ama burada önemli olan depreme yönelik önlemlerin alınması. Burada yapılan da o. Bu tedbirleri almak ve belirli sınırlandırmalar getirmek kaydıyla izin veriliyor.”

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da “Keyfiydi, bilimsel genişliğe çekildi” savunması yaptı. Yetkililer, aynı şekilde Bolu, Düzce ve Gölcük’te de fay hattı çevresindeki imar yasaklarının azaltıldığı bilgisini verdi.

TMMOB: Utanç verici

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası’ndan (TMMOB) dün konuyla ilgili yapılan açıklamada, Akyazı’da fay hattında imar izni genişliğini 150 metreden 20 metreye indiren karar için, “17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonrasında alınan tedbirlerin, aradan 10 yıl geçtikten sonra rafa kaldırılması, bilim adına şaşkınlık verici olduğu kadar insanlık adına da utanç vericidir” denildi ve karar “aymazlık” olarak nitelendirildi.