Japonya'dan Üç Çağdaş Sanatçı Galeri Apel'de



Galeri Apel, 19 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında ''Rüzgâr Arayışta-Japonya'dan Üç Çağdaş Sanatçı'' adlı sergiye yer veriyor.

Bu sergi, 2004 yılında Nuran Terzioğlu'nun küratörlüğünde ülkemizden dört sanatçının Japonya'da açtığı ''More Wind-Türkiye'den Dört Çağdaş Sanatçı'' sergisinden esinleniyor ve karşılık veriyor. Bu kez Galeri Apel'de Türk sanatseverlerin karşısına çıkan Japon sanatçılar, Watanabe Yoshiaki, Nakase Koji ve Esashi Tomoko.

Küratör Matsunaga, katalog yazısında Türkiye ve Japonya'yı ''Asya'nın iki ucundan dünyaya açılan pencereler'' olarak niteliyor. ''Sanat ve kültür kendiliğinden oluşmaz, insan ilişkileriyle biçimlenir, değişime uğrar ve gelişir'' diyen küratör bu ilişkileri hayata geçirmekte önemli bir rolü olan sanatçıların önünün açılmasını çok önemsiyor.

Bu sergideki yapıtlar, sanatçıların kendi ülkelerinin, Japon kültürünün izlerini taşıyor.

Matsunaga, sanatçıyı ''doğanın lütfunu bize taşıyan bir rüzgâra'' benzetiyor. Ancak kendi özelliklerini koruyabilen ''tohumların'' başka ortamların farklılıklarını ya da benzerliklerini tanıyarak olgunlaşacağını vurguluyor.