"Jeotermaller Bölgede Depremi Artırıyor"



Jeotermal Elektrik Santralleri (JES) tarafından işgal edilen Ege Bölgesi’nde depremlerin artması, JES’in deprem üzerindeki etkilerini gündeme geldi. Jeofizik Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Sinancan Özer ve Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Doç. Dr. Barış Semiz, küçük depremlerin olabileceğini fakat büyük depremleri tetiklemeyeceğini ifade etti. Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Dr. Metin Aydın ise, büyük depremleri de tetikleyebileceğini belirtti.

Jeofizik Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Sinancan Özer, “Jeotermaller araştırma, 2 bin-3 bin metre sondaj derinliği kazılarak çıkartılıyor. Enjeksiyon hareketi sırasında bazı titreşimler meydana geliyor. Biz buna mikro depremcikler diyoruz. Yakın yerlerde bu hissedilir fakat uzak yerlere etkisi olmaz” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Titreşimler izlenmiyor
Jeotermal firmalarının derin jeofizik çalışmaları yapmadığına vurgu yapan Özer, “Bizler her zaman bu tarz proje yapan firmalara, ÇED raporlarıyla ilgili bilirkişilik istendiği zaman, o tarz titreşimlerin izlenmesiyle ilgili önerilerde bulunuyoruz. Oralarda deprem izleme ağı örülerek, küçük depremcikleri ölçülüp yorum yapılmasını öneriyoruz. Ama maalesef bununla ilgili bir çalışma yapılmıyor. Jeotermallerle ilgili son olarak Aydın Germencik’e ve Manisa Salihli’ye gittim. Bu tarz çalışmaların yapıldığına denk gelmedim. Raporda belirtiyorum. Jeotermal çalışmalarında derin jeofizik çalışmalar tespit edilemiyor. Tespit edilemediği için sondajlar kendi kafalarına göre yapılıyor. Bundan dolayı tarımsal toprağı etkileyecek durumlar meydana geliyor. Tüm enerji kaynakların tespit edilebilmesi için önceden derin jeofizik çalışması yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Depremler yüzde 34 arttı
Dr. Metin Aydın ise, “Jeotermallerin küçük depremleri oluşturduğunu, büyük depremleri ise tetiklediğine dair araştırmalar mevcut. Aydın Söke- Sarayköy bölgesinde çalışmalar mevcut. Dünya da yapılmış çalışmalar var. Zeminde çökmelere de neden olmuş. Bunlar küçük depremle değil büyük depremle oluşabilecek şeyler. Türkiye’de jeotermaller belki şu ana kadar şiddetli bir depreme neden olmamış ama küçük depremler sıkça olmuş. Jeotermallerden sonra depremler yüzde 34 arttığı gözlemleniyor. Özellikle Germencik’te görülüyor. Germencik’te jeotermallerin en çok olduğu ilçe. Aydın’da deprem hatlarının olduğu bölgede jeotermaller bulunuyor. Aydın’da en büyük sıkıntı, jeotermaller yerleşim yerlerine çok yakın yapıldığı için ufak ölçekli depremde jeotermallerin borularının patlaması söz konusu. Bu da ciddi hasarlara neden olacak” diye konuştu.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.