Aydın’ın Germencik ilçesi Çamköy, Kızılcapınar ve Ömerbeyli mahallelerinde tarım arazilerine kurulmak istenen 3 JES için verilen "ÇED gerekli değildir" kararları mahkemece ikinci kez iptal edildi. Mahkeme kararlarına ve yöre insanlarının tepkilerine rağmen JES’lerde çalışmalar hız kesmeden sürüyor.
Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre; söz konusu JES'ler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporu, ilk kez 2017 yılında mahkemece iptal edildi. Bakanlığın ikinci kez verdiği ‘ÇED olumlu’ raporu da yöre sakinleri tarafından yargıya taşındı, Aydın 2. İdare Mahkemesi yılın son günlerinde bir kez daha kararı iptal etti.
Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, JES şirketlerinin hukuku, yasaları, tepkileri dinlemediğini belirterek, “Jeotermal şirketleri fütursuzca hareket ediyor. Hukuk, mahkeme kararı, vatandaşın tepkisi, hiçbir şey umurlarında değil. İki mahkeme kararına rağmen santrali diktiler.” dedi.
Çetinkaya, amaçlarının yaşadıkları kentin havasını, suyunu korumak olduğunu belirterek, “Türkiye dışında dünyanın hiçbir ülkesinde tarım alanında JES kurulmasına izin verilmiyor. JES'leri mahallemizde, tarım arazilerimizde görmek istemiyoruz.” diyerek JES karşıtı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.