JMO: Eylem planının, ancak toplumsal bir sözleşme niteliği taşıdığında anlamı olacak

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasından, 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nın ancak toplumsal bir sözleşme niteliği taşıdığında anlamı olacağı' belirtilerek, konunun tüm taraflarının katılımıyla planın yeniden ele alınması gerektiği ifade edildi.

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Marmara Depremi'nin 12. yılı nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, on binlerce kişinin canına ve milyarlarca liralık mal kayıplarına yol açan 17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen, yapılması gerekenlerin yerine getirilmediği savunuldu. Açıklamada, afet risklerini azaltmaya yönelik toplumsal bileşenlerin tüm taraflarının katılımıyla hazırlanan bir ''Ulusal Deprem Stratejisi''nin bulunmadığı, ülkenin afet tehlike haritalarının hazırlanmadığı, afet, imar ve yapılaşma ile ilgili yasalarda daha güvenli yaşam alanları oluşturulması konusunda tek bir değişiklik olmadığı ileri sürüldü.

Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından bu yılın başında hazırlanarak kurum ve kuruluşlara gönderilen ''Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı''nın içinde bir çok eksikliği barındırmasına rağmen olumlu bir gelişme olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ülke geleceği için son derece önem taşıyan 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı' gibi bir belgenin ancak toplumsal bir sözleşme niteliği taşıdığında bir anlamı olacaktır. Hazırlanan taslak süreç içerisinde yer alan tüm aktörler ile siyasi partilerin katılacağı toplantılar dizisiyle yeniden ele alınmalı ve sonucunda mutabık kalınan metnin stratejik eylem planı olarak toplumun önüne getirilmedir.
 Depremle doğrudan veya dolaylı ilişkili tüm mevzuat, Afet ve İmar Kanunu ana ekseninde düzenlenecek çerçeve yasaların altında yeniden oluşturulmalıdır.
 İmar ve afet mevzuatı kopukluğu giderilmelidir''.