John Kerry'den Korkutan 'İklim Değişikliği' Uyarısı



Kerry, New York'ta düzenlenen "Bloomberg Yeni Enerji ve Finans Zirvesi" toplantısında yaptığı konuşmada, düşük karbon salınımlı enerji alternatiflerine geçilmemesi halinde zirai üretim, alt yapı, su kaynakları, ekosistem, sağlık ve genel olarak gezegendeki yaşamın sürmesinin riske atılacağını belirterek, "Biz enerjinin geleceğini konuştuğumuzda aslında her şeyin geleceğini konuşmuş oluyoruz" dedi.

Bu konuda son dönemde açıklanan bilimsel yayınlara atıf yapan Kerry, geçen hafta yayımlanan bir çalışmaya göre Batı Atlantik buz tabakasının erimekte olduğuna dikkat çekerek, "Bilimsel çalışmalara göre sera gazı emisyonu bu şekilde devam ederse 2100 yılında deniz seviyesindeki yükseliş iki metreye yaklaşabilir. Aşağı Manhattan'ın büyük kısmı bu yüzyılın sonunda sular altında kalabilir" diye konuştu.

İklim değişikliğinin doğuracağı bu felaketten kaçınmak için karbona dayalı enerji ve ekonominin daha hızlı bir şekilde temiz enerji kaynaklarına dayalı sisteme dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Kerry, bu yüzyılın ortasına kadar dünyanın enerji ihtiyacının büyük kısmının temiz enerji kaynaklarından sağlanması gerektiğini belirtti.

Paris'te yaklaşık 200 ülkenin bu konuda ortak irade beyan etmesinin önemini vurgulayan Kerry, ABD'nin yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına son dönemde giderek artan oranda yatırım yaptığını söyledi.

Obama yönetiminin iklim değişikliği ile mücadele konusunda attığı adımların ABD içinde muhalefetle karşılaştığını ve bu kapsamda Florida Valisi'nin Obama'nın karbon salınımının kısıtlanması ile ilgili kararını yargıya taşıdığını hatırlatan Kerry, "Muteber bilim adamlarının tahminine göre karbon salınımı bu hızla sürerse Miami bu yüzyıl sonunda küçük bir adaya dönüşebilir" dedi.