Kaçak Amforaları Türkiye'ye Geri Verdi!



Kaçak eserlerin Türkiye ’ye iadesinde yeni bir gelişme daha kaydedildi. Şubat ayında Amerikalı Rick O’Ryan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kaçak eserlerin iadesine ilişkin yürütülen çalışmalardan etkilenerek 1950’li yıllarda babası tarafından ABD ’ye götürülen 8. Yüzyıl’a ait iki amforayı Türkiye’ye iade etmişti. O’Ryan ile ilgili haberleri okuyan Amerikalı Kyoko Schmidt de Washington Büyükelçiliği’ne giderek eşinin 1965 yılında Türkiye’den edindiği ve Bodrum’da bir batıktan çıkarıldığı söylenen iki amforayı teslim etti.

Schmidt, Türkiye ile ilgili turizm-kültürel gelişmeleri yakından takip ettiğini ve yurttaşı O’Ryan ile ilgili haberleri okuduktan sonra elindeki amforalarla ilgili harekete geçtiğini söyledi. Eserleri teslim alan Büyükelçilik, durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Amforaların orijinal olduğu tespit edildi. Eserlerden birinin M.Ö.5-4.yüzyıllara tarihlenen Mende amforalarına benzediği belirlendi. Amforalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuyla ilgili “Topraklarımızda yaşamış medeniyetlerin kültür mirasına sahip çıkmak kültür politikalarımızın önceliklerindendir” diyerek şu açıklamayı yaptı: “Şubat ayında ABD’de yaşayan bir vatandaş 1950’li yıllarda babası tarafından ülkemizden götürülen iki adet amforayı Türkiye’ye iade etmişti. Eserlerimizin ait olduğu topraklara dönmesi noktasında yürüttüğümüz kararlı çalışmalardan etkilenen Kyoko Schmidt, eşinin Türkiye’den götürdüğü Bodrum’daki bir batığa ait iki amforayı iade etti. Shmidt’in hassasiyeti bizi son derece memnun etti. Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde.”