Kaçak Konutlara Af Geliyor



Hükümetin hazırladığı yeni yasa tasarılarıyla, ruhsatsız yapılan kaçak konutlara af getirilecek. İmar mevzuatının AB'ye uyumlu hale gelmesi için de malzemelerde TSE damgası aranacak.

HÜKÜMET, hazırladığı iki ayrı yasa tasarısı ile önce kaçak konutları affedecek, ardından da imar mevzuatını AB'ye uyumlu hale getirecek. Düzenlemeyle çevre, deprem, çağdaş şehircilik, toplum sağlığı ve yapı tekniğine uygun olmayan hiçbir projeye izin verilmeyecek. Ruhsatsız yapılar yıkılacak, kaçak konut yapanlara ağır cezalar uygulanacak. Hükümetin hazırladığı "Yapı Denetimi Yasa Tasarısı" kapsamında, ruhsatsız yapılan kaçak katlara af getirilecek. Kaçak katların bulunduğu binaların öncelikli olarak depreme dayanıklı olup olmadığı incelenecek. Gerekli takviyelerin yapılmasından sonra bu katlar için ruhsat verilecek. Ancak vatandaşlar, dairelerinin tapusunu alabilmek için belirlenen tutarda para ödemek zorunda kalacak. Temeli 160-180, yüksekliği 6.5 metre olan, yani iki katı geçmeyen binalar (villa tipi) yapı denetimi kapsamı dışına çıkarılacak. Bu tür binaların denetimi belediye tarafından yapılacak. Bu durumdaki vatandaşlar, yapı denetimi için yaklaşık 18 milyar lira ödemekten kurtulacak. Tasarının en önemli maddeleri arasında malzemelerde "TSE damgası" aranması yer alıyor. Tasarıdaki diğer düzenlemeler şöyle:

* AFET RİSKİNDE TSUNAMİ: Afet riski bulunan yerleşim birimleri için mikro bölgeleme haritaları hazırlanacak. Tüm yer bilimsel veriler ve haritalar kullanılarak deprem, heyelan, kaya düşmesi, çığ, su baskını, tsunami, yangın, gibi doğal afete uğramış ve uğraması muhtemel alanlara ait bilgiler haritaya işlenecek.

* YAPI HASARI TAZMİNATI: Kullanım hatasından doğan, doğal afet ve benzeri etkiler dışında kalan etüd, proje ve yapının fen ve sanat kurullarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılması veya yanlış malzeme nedeniyle yapıda değer kaybı oluşması halinde tazminat hakkı doğacak.

* BİNALAR 5 YILDA BİTECEK: Yapıya başlama süresi ruhsat düzenleme tarihinde itibaren 1 yıl olacak. Yapının 5 yıl içerisinde bitirilmesi esas alınacak. Aksi takdirde ruhsat hükümsüz sayılacak.

Risk taşıyan binaya levha

* TEHLİKELİ YAPI LEVHASI: Can ve mal güvenliği açısından sakıncalı olduğu belirlenen yapı ve tesisler için yapı sahiplerine, sakıncanın giderilmesi amacıyla tebligat yapılacak. Sahibinin bulunamaması halinde aynı tebligat bina oturanlarına yapılacak. Oturanlara da tebligat gerçekleştirilmezse binanın kapısına, "Tehlikeli Yapı" levhası asılacak.

* BAZ İSTASYONLARINA TEBLİGAT: Baz istasyonları, likit petrol gaz satış noktaları, yanıcı ve patlayıcı veya zararlı kimyasallar işleyen, depolayan yada radyasyon yayan birimlerin bulundukları konumda yakın çevrelerine sağlık açısından zarar ve tehlike yarattığının tespiti üzerine tebligat yapılacak.

* AYIPLI BİNA FATURASI: Müteahhit, yapım ve sorumluluk süresi sınırları içinde çıkabilecek kusur ve aksaklıkları giderecek.