Kaçak Lojmanlar 'Karar' Bekliyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Florya Atatürk Ormanı'nda, Başkan Kadir Topbaş ile 11 ilçe belediye başkanının kaçak eklemeler yapılan lojmanlarını kurtaracak olan ve Başkan onayından geçen Nazım İmar Plan'ındaki yasadışı düzenleme, son andaki 'itiraz'la fark edildi. Yasa, ormanlık alan içinde sadece yüzde 6 oranında inşaata izin vermesine karşın, belediyenin hazırladığı plan, inşaat oranını yüzde 12'ye çıkarıyordu.

Yüzde 12 inşaat izni
Büyükşehir Belediyesi'nin, mülkiyeti kendisine ait Florya Atatürk Ormanı içerisindeki 150 bin metrekarelik araziyle ilgili olarak hazırladığı plan, arazi üzerinde mevcut idari, sosyal tesisler, başkanlık konutu, havuz gibi yapılara ek olarak misafirhane, ikincil konut, park ve açık spor tesisleri yapılabilmesine olanak tanıyordu. Ancak son anda yapılan bir itirazla planın yürürlüğe girmesi engellendi.

Büyükşehir Belediyesi, Florya Atatürk Ormanı içerisindeki 84/1 pafta, 949 ada, 131 ve 193 parselin bir kısmını kapsayan alanla ilgili Nazım İmar Planı çalışmasını 2005 yılında başlattı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın onayı ile Belediye Meclisi'ne sunulan plan, 13 Nisan 2006 tarihinde oybirliğiyle kabul edildi. Planla, toplam inşaat alanı oranını belirleyen taban alanı kat sayısı (TAKS) yüzde 12'ye çıkarıldı ve araziye iki kat bina yapılabilmesi karara bağlandı. Belediye bu kararla, Orman Kanunu gereği en fazla 9 bin metrekare inşaat yapılabilecek araziye, 18 bin metrekareye kadar inşaat yapabilme imkânına kavuştu.

Topbaş planları onayladı
Topbaş, Belediye Meclisi'nin bu kararını 7 Haziran 2006'da onayladı. Yasal prosedürün tamamlanması ve itirazların alınabilmesi için planlar 3 Temmuz 2006-3 Ağustos 2006 tarihleri arasında askıya çıkartıldı. Askı süresinde planlara itirazda bulunuldu. İtirazda, kamu kurumlarına ait orman alanlarındaki toplam inşaat alanının, arazinin yüzde 6'sını geçmemesinin yasal zorunluluk olduğu, planda bu oranın yüzde 12'ye çıkarılmasının yasaya aykırı olduğu belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Müdürlüğü de itirazı haklı buldu ve yanlışlığın düzeltilmesi gerektiğini Belediye Meclisi'ne bildirdi.

Yeni bir teklif hazırlanacak
Florya Atatürk Ormanı'na yapılan ve yapılacak olan inşaatları yasal statüye kavuşturacak planla ilgili itirazı Büyükşehir Belediye Meclisi 10 Ekim 2006 tarihinde görüştü. Meclis planı, yüzde 12 inşaat oranını yüzde 6'ya indirerek onaylamak yerine, teklifi müdürlüğüne (Planlama ve İmar Müdürlüğü) bir kez daha oybirliğiyle iade etti. Şimdi müdürlük planla ilgili yeni bir teklif hazırlayacak ve ardından plan yeniden meclise gönderilecek.

İmara aykırı katlar eklendi
Kaçak inşaatlarla mücadele etmesi gereken belediye başkanlarının Florya Atatürk Ormanı içerisindeki lojmanlarda kaçak inşaat faaliyetinde bulunduğunu Milliyet 30 Haziran 2006 tarihinde gündeme getirmişti. Söz konusu arazinin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları olmadığı için bölgede inşaat faaliyetinde bulunmak olanaksızken, lojmanlardaki değişiklikler hava fotoğrafıyla tespit edilmişti. Daha önceleri tek katlı olan lojmanlar günümüzde ikişer, üçer katlı olmuştu.