‘Kaçak Yapıları Özendirir’



CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in proje ve ruhsatlarına aykırı şekilde inşa edilen yapıların belirli bir harç karşılığı ruhsata bağlanıp affedilmesi yönündeki açıklamalarına meslek odaları sert tepki gösterdi. Kaçak yapılaşmanın imar affı ile değil, kentsel planlama çalışmalarıyla aşılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, “İmar affı kaçak yapılaşmayı özendirip meşrulaştırıyor. Bunu defalarca gördük” eleştirisinde bulundular. Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TURÇEK) ise imar affı ile ilgili “İstanbul’a vurulan hançerdir” değerlendirmesini yaptı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, belirli bir araştırma ve çalışmaya dayanmayan imar affı tartışmalarının, kentleşme çalışmalarını engelleyen bir durum yarattığını belirterek “İmar affı kaçak yapılaşmayı özendirir. İmar affı tartışmasını yeniden açmak geriye gitmektir” dedi. İmar affının depreme dayanıksız konutları arttırdığını söyleyen Muhçu şunları söyledi: “Kentin iyi bir planlamaya tabi tutulması gerekir. Bu planlama çerçevesinde bazı yapıların mutlaka yıkılması gerekir. Planlama koşullarına uyuyorsa yasallaştırılması, ruhsata ve iskâna bağlanması düşünülebilir. Planlama süreci dışındaki hiçbir çalışma başarı getirmez. Türkiye’de siyaset kentsel ranttan besleniyor. Bu sistemin sonlandırılması için yaptırımlar oluşturulmalıdır. TCK’nin 181 ve 182’nci maddelerinin kaçak yapıyı yapan, yaptıran ve göz yumanlar hakkında hapis cezası öngörmesi yerel yöneticileri durdurmaya yetmiyor.”

‘Sağlıklı konut’ sorunu

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Pelin Pınar Özden, Türkiye’de 1950’lerden bu yana çok sayıda imar affı çıkarıldığını, 1980’lerden sonra ise sık sık gündeme gelen imar affı uygulamasının kaçak yapılaşmayı arttırdığına dikkat çekti. Türkiye’deki kaçak yapılaşmanın özünde“sağlıklı konut” sorununun yattığını kaydeden Özden, TOKİ aracılığıyla “Kiralık Sosyal Konut” projesi geliştirilebileceğini kaydetti.